Väsyttääkö? 7 vinkkiä parempaan uneen

Uni ei maistu, vaikka olisit jättänyt iltakahvit nauttimatta, tummentanut makuuhuoneen ja unohtanut huomisen päivän paineet. Mikä on vialla ja miten voit vaikuttaa asiaan?

Tietyt tiedostamattomat tavat voivat häiritä uniasi. Huonosti uinuttu yö tekee olon sumuiseksi seuraavana päivänä. Pitkäaikainen unenpuute taas kasvattaa diabetes-riskiä, alttiutta masentuneisuuteen, sydäntauteihin ja saattaa jopa tuoda ylikiloja. Nyt voit yrittää päästä näistä haitallisista tottumuksista ja napata viimein kunnollisen unen päästä kiinni.

Kahvittelu loppuu lounaaseen

Iltakahvin tai -teen ryystäminen vie varmasti nukkumahalut. Harva tarkistaa, mitä piristäviä ainesosia aiemmin iltapäivällä hörpityt juomat sisältävät. Useat teet ja jopa appelsiinilimsa pitävät sisällään kofeiinia. Tarkista siis suosikkijuomiesi etiketit piristysaineiden varalta.

Jos lempijuotavissa on vireystilaa kohottavia aineita lopeta niiden nauttiminen kahdelta iltapäivällä. Näin piristeiden vaikutus ehtii lakata ennen nukkumaanmenoaikaa. Varsinkin kahvijuomissa on hurja annos kofeiinia, joten pysy erossa kahveista jo lounaan jälkeen.

Proteiinia ja tryptofaania iltapalaksi

Raskas ja myöhäinen illallinen ja hyvä uni eivät sovi samaan lauseeseen. Elimistön ruoankäsittely häiriköi unentuloa, mutta toiset ruoat voivat jopa parantaa unta.

Kokojyväpasta yhdessä tuoreiden vihannesten, paloitellun kananrinnan, tomaattikastikkeen ja parmesaanisilauksen kera tekevät illallisella ihmeitä unenlahjoille. Ateria sisältää proteiinia ja tryptofaania, aminohappoa, joka muuntuu elimistössä unta auttavaksi serotoniiniksi.

Jos vatsa kurnii myöhään illalla kokeile liennyttää nälkää maalaisjuuston ja banaaniviipaleiden yhdistelmällä. Niistä löytyy samaa tryptofaania. Terveellisiä hiilihydraatteja ja proteiinia saa myös maidosta ja graham-kekseistä tai myslijogurtista.

Jätä yömyssy väliin

Iltahömpsyt saattavat avittaa rentoutumisessa ja nopeassa nukahtamisessa. Syvään uneen alkoholi kuitenkin vaikuttaa heikentävästi ja saa pyörimään sängyssä ja heräilemään kesken unien.

Jos lasillinen viiniä illalla on muodostunut tavaksi opettele nauttimaan se hiukan aikaisemmin. Kello kuusi iltapäivällä illallisen yhteydessä on parempi kuin kello 11 yöllä. Rajoita juominen yhteen lasilliseen, jolloin alkoholin vaikutus on ehtinyt lakata käydessäsi maaten.

Sukella kylpyyn suoraan töistä

Ehkä tapanasi on pulahtaa kuumaan kylpyammeeseen ennen torkahtamista? Yllättävää kyllä, lämmin vesi saattaakin estää nukahtamista. Kaikki tekeminen, mikä nostaa ruumiin lämpötilaa lähelle nukahtamisoloja, voikin jarruttaa unille pääsyä. Kehon täytyy viilentyä tiettyyn pisteeseen kyetäkseen saavuttamaan kunnon unen.

Voit silti edelleen nauttia kuumista kuplista rankan päivän päätteeksi – kunhan teet sen pian kotiin tultuasi, et hetki ennen petiin suuntaamista.

Joogaa tai venyttele

Palauttava joogasessio ennen pehkuihin painumista rauhoittaa mielen, tasaa hengityksen ja vähentää lihasjännitystä lisäämättä sydämen sykettä. Esimerkiksi seuraavanlainen "Lepäävä perhonen" -jooga-asento sopii makuuhuoneeseen:

Makaa selälläsi jalkapohjat yhdessä polvet taivutettuina. Aseta käsivarret kämmenet ylöspäin sivuillesi hartiat taaksen vedettyinä ja rinta avoinna. Sulje silmäsi ja hengitä sisään nenän kautta laskien samalla hitaasti neljään. hengitä ulos ja laske takaisin yhteen. Jatka harjoitusta kymmenen minuutin ajan tai niin kauan, kunnes tunnet täysin rentoutuneesi.

Tunnelmavalaisin käyttöön

Huoneen pimentäminen nukkumisen ajaksi on hyvä aloitus, mutta valojen himmentäminen ennen nukahtamista on myös erittäin tärkeää. Hämärä antaa kehon biologiselle kellolle merkin siitä, että on aika valmistautua lepoon. Kirkkaat valot taas viestittävät vireyteen pyrkimistä.

Vaihda kirkkaat makuusopen lamput matala-wattisiin tai asennuta valojen himmennin ja säädä valot huoneessa himmeälle. Luetko sängyssä? Tee se niin hämärässä kuin vain näkemisen kannalta mahdollista.

Kännykkä toiseen huoneeseen

Vielä yksi sähköposti ennen sänkyyn vetäytymistä? Pedin partaalla kirjoittelu voi virkistää siinä määrin, että nukahtaminen käy mahdottomaksi. Jopa matkapuhelimen värinä voi häiritä unta, jos viestin vastaanottaja kokee velvollisuudekseen vastata saapuneeseen viestiin.

Pyri siis jättämään tietotekniikka oman onnensa nojaan tunti ennen nukkuma-aikaa. Sammuta kännykkä ja piilota tekniset viestintävälineet kaappiin tai toiseen huoneeseen, jotta et tulisi tarttuneeksi niihin edes vahingossa illan viimeisinä tunteina.

Panosta oikeaan herätyskelloon, sillä matkapuhelimen käyttö tarkoitukseen antaa vain tekosyyn pitää vimpain lähettyvillä. Valmistaudu heräämään niin virkeänä, että et tarvitse edes torkkuajastinta!

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja