Vastuunjako kylpyhuoneremonteissa

Taloyhtiön vastuu koskee pääsääntöisesti useimmiten suihkunurkkaa ja kylpyhuoneen lattiaa, jos rakenteet ovat alkuperäisessä kunnossaan eivätkä asukkaat ole tehneet omia muutostöitään. Seinien kohdalla kysymys on uusien rakennusmääräysten myötä monimutkaisempi.

Rakennusinsinööri Martti Mäkinen Uudenmaan asuntokiinteistöyhdistys ry:stä kertoo, että heidän tulkintansa mukaan yhtiön vastuu ulottuu seinien osalta vain suihkunurkkaan - tarkasti ottaen 120 cm nurkasta ulospäin.

Tästä kauemmas mentäessä asukas voi menetellä seinän osalta kuten itse parhaaksi näkee. Jos hän haluaa seinään samanlaisen kosteuskäsittelyn kuin suihkunurkan osalta, taloyhtiöllä ei luonnollisesti ole mitään sitä vastaan.

Laattojen korvaaminen voi olla mutkikkaampaa - yli kymmenen vuoden ikäiseen seinään ei välttämättä löydy alkuperäistä laattaa ja tällöin osakkaan tulee tyytyä samantasoiseen, hyvään laattaan vaikka sävyt eivät olekaan täsmälleen samanlaiset.

Jos asukas haluaa tehdä kylpyhuoneremontin vain ehostuksen vuoksi, hänen on ensin käännyttävä isännöitsijän tai taloyhtiön hallinnon puoleen ja esitettävä suunnitelmansa. On muistettava, että tänä päivänä taloyhtiöt poikkeuksetta edellyttävät nykyaikaisen kosteuseristyksen asentamista, kun puretaan märkätilan seinää tai lattiaa. Tämä tapahtuu asukkaan vastuulla ja kustannuksella, joskin yhtiö valvoo käytettyjen materiaalien ja menetelmien hyväksyttävyyttä. Tämän suorittaa yhtiön nimeämä valvoja, joka voi olla joko isännöitsijä tai ulkopuolinen taho - vastuiden jakautumista se ei silti muuta. Laattojen ja kalusteiden valintaan yhtiö ei puutu, elleivät ne jotenkin vaikuta kosteuseristykseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja