Vastaanottokeskukset vihan kohteena – jo kymmenen hyökkäystä syksyn aikana

Vastaanottokeskuksiin kohdistunutta häirintää on tapahtunut viime kuukausina tasaiseen tahtiin, kerrotaan Poliisihallituksesta.

Vakavampia tapauksia, kuten polttopulloiskuja, on ollut kymmenkunta. Sen sijaan muuta häirintää, kuten kivien heittämistä ja autolla ajelua pelottelutarkoituksessa vastaanottokeskusten ympäristössä, on esiintynyt kymmenittäin. 

– Iskuissa on toistaiseksi säästytty ihmishenkien menetyksiltä. Polttopulloilla leikkiminen on kuitenkin vakava asia. Siinä voi tulla  isoja uhrilukuja, muistuttaa poliisitarkastaja Marko Savolainen. Hän viittaa myös viime aikoina uutisoituihin tapauksiin, joissa tyhjissä majoitustiloissa on syttynyt tulipaloja.  

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että asialla ovat olleet yksittäiset porukat ja henkilöt, ja usein päihtyneinä vielä. Mitään valtakunnallista, yhdestä pisteestä organisoitua toimintaa ei näytä olevan.  

Savolainen ei ota kantaa Tampereen Rautaharkossa syttyneeseen tulipaloon, koska siinä tutkinta on kesken.  

Mitä enemmän esimerkiksi polttopulloiskut saavat tekijöidensä hakemaa julkisuutta, sitä enemmän ne Savolaisen mukaan yleistyvät.  

Viime aikoina on uutisoitu turvapaikanhakijoiden tekemistä raiskauksista ja naisten ahdistelusta. Savolaisen mukaan on odotettavissa, että jatkuessaan ne voivat vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja lisätä häirintää ja iskuja turvapaikanhakijoita kohtaan. Hän muistuttaa, että turvapaikanhakijoiden majoitustilojen turvallisuudesta vastaa toiminnan järjestäjä.  

– Myös vastaanottokeskuksissa ilmapiiri on kiristymässä. Mitä pitempään prosessi kestää, sitä hankalammaksi tilanne muuttuu. Kun samoissa tiloissa on paljon nuoria miehiä, ja jos kuvaan tulee päihteitä sekä uskonnollisia ja etnisiä ristiriitoja, tappeluherkkyys lisääntyy. Palautukset voivat lisätä levottomuuksia.  

Savolaisen mukaan turvapaikanhakijoihin liittyviä hälytystehtäviä on kuitenkin melko vähän, alle yksi prosentti kaikista hälytyksistä.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja