Varustamot ryhtyvät ottamaan laivamatkustajia kyytiin myös rokotustodistuksella – rajoitusten uskotaan vaikuttavan karulla tavalla tulevaisuuteen

Laivayhtiöille exit-strategia oli karu pettymys – näihin uusiin kohteisiin ensi kesänä pääsee risteilylle 4:52
Laivayhtiöille exit-strategia oli karu pettymys – näihin uusiin kohteisiin ensi kesänä pääsee risteilylle

Alalla pidetään lainvastaisena hallituksen päätöstä päästää Suomeen työntekijöitä vain lentäen.

Laivanvarustamot ryhtyvät ottamaan kyytiin Suomeen tulevia matkustajia, joilla on todistus yhdestä rokoteannoksesta. Tiistaista lähtien matkaan pääsee, jos on näyttää todistus sairastetusta koronasta, edes yhdestä rokotteesta tai negatiivisesta koronatestistä.

Rokotetodistus ei vielä takaa pääsyä maahan, vaan ulkomaisen matkustajan on noudatettava viranomaisten ohjeita testitodistuksista ja maahantulon rajoituksista.

Varustamot edellyttävät, että rokote on otettu vähintään 21 päivää ennen matkaa. Todistusta ei edellytetä risteilymatkustajilta, jotka eivät käy maissa.

Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen kertoo, että ala on seurannut tähän asti sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksia. Nyt varustamot ovat kuitenkin päättäneet seurata lentoyhtiö Finnairin esimerkkiä siitä, että lennolle pääsee myös koronarokotustodistuksella.

Eckerö Line lupaa tiedottaa asiakkaille näkyvästi, ettei laivaan pääsy takaa vielä sitä, että ulkomaalainen matkustaja pääsee Suomeen.

Suomen kansalainen saa lähteä ja palata maahan vapaasti, mutta matkustamista ulkomaille ei tällä hetkellä suositella.

– Ne jotka Suomessa käyvät, tuntuvat olevan hyvin informoituja. Tällä hetkellähän Suomeen ei ole töihin päässyt paitsi maanantaista lähtien lentämällä.

Hallituksen viimeviikkoinen päätös sallia työhön liittyvä matkustaminen muista EU- tai Schengen-maista, mutta vain lentäen, on Kerosen mukaan yksiselitteisesti EU-lain vastaista. Työmatkustus olisi hänen mielestään pitänyt avata Suomeen kaikilla liikennevälineillä.

– Se oli hyvin heikosti harkittu päätös, Keronen sanoo.

Hän uskoo, että Suomeen ei tule tänä kesänä eikä välttämättä jatkossakaan turisteja nyt valitun kireän matkustuslinjan takia.

Lue myös:

    Uusimmat