Mainos

Moni inttiin lähtevä joutuu ottamaan velkaa, koska Kelan sotilasavustus ei kata kaikkia menoja – "töitä tehdään pimeänä"

6:33

Varusmiesliitto vaatii, että kotivakuutuksen hinta sekä puhelinkulut täytyisi ottaa varusmiehille maksettavan sotilasavustuksen piiriin.

Varusmiesliitto kertoo tiedotteessaan, että tällä hetkellä Kela maksaa yksin asuvien varusmiesten vuokran sekä vesi- ja sähkölaskun sotilasavustuksena. Tämä tukimuoto ei kuitenkaan kata kaikkia varusmiehen pakollisia menoja.

Liiton mukaan kotivakuutus ja puhelimen kulut merkitsevät monelle jopa satojen eurojen käytännössä pakollisia lisäkuluja, jotka on katettava varusmiehen päivärahoista. Päivärahaa maksetaan liiton mukaan ensimmäisen puolen vuoden ajan 5,10 euroa päivässä.

– On aivan tavanomaista, että varusmies joutuu ottamaan lainaa, jos hänelle ei ole kertynyt säästöjä ennen varusmiespalvelusta, harmittelee Varusmiesliiton puheenjohtaja Juuso Kurttila.

Varusmiesliitto haluaisi myös, että sotilasavustuksessa otettaisiin käyttöön opintotuesta tuttu tuloraja. Liiton mukaan nyt varusmiehen ei kannata tehdä lainkaan työtä, vaikka siihen palveluksen ohella pystyisikin.

– Edes töiden tekeminen viikonloppuvapailla ei auta, sillä jokainen tienattu euro vähennetään sotilasavustuksesta. Nämä voivat pahimmillaan ajaa nuoren kauaskantoisiin talousvaikeuksiin, Kurttila linjaa.

Varusmiesliiton mukaan nykyinen järjestelmä aiheuttaa sen, että jos työtä tehdään, se tehdään “pimeänä”.

Järjestön mielestä tuloraja mahdollistaisi taloudellisen ahdingon omatoimisen lieventämisen sekä palvelisi samalla yrittäjiä ja freelancereita, jotka joutuvat tekemään töitä palveluksensa aikana, jotta asiakkuudet eivät palveluksen vuoksi katoa. 

Tämän vuoden toinen saapumiserä aloittaa asepalveluksensa tänään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.