Varusmiehen piti ampua paukkupatruunoita, mutta ampuikin sotamiestä kovilla – luodin sirpaleita jäi uhrin jalan sisään

0:29
Katso videolta, millaisin välinein onnettomuus tapahtui, ja miten ne vahingoittuivat tapaturmassa.

Helsingin käräjäoikeudessa puidaan tapausta, jossa kaartinjääkäri sai harjoituksessa haavoja luodin sirpaleista, kun eräs harjoitukseen osallistunut oli epähuomiossa ladannut rynnäkkökivääriinsä paukkupatruunoiden lisäksi niin sanotun kovan ammuksen.

Välikohtaus sattui Helsingin Santahaminassa vuoden 2018 lokakuussa. Valmiusyksikön harjoituksessa aliupseerioppias oli lipastanut rynnäkkökiväärin lippaaseen 30 patruunaa. Harjoituksessa oli tarkoitus käyttää vain paukkupatruunoita, mutta hän oli vahingossa lipastanut mukaan myös yhden paukkupatruunoiden seassa olleen kovakärkisen rynnäkkökiväärin patruunan.

Uhrille syvä haava jalkaan

Harjoituksen aikana aliupseerioppilas oli ampunut ohjeistuksen vastaisesti erästä kaartinjääkäriä alle 10 metrin etäisyydeltä. Kovakärkinen patruuna oli lävistänyt rynnäkkökiväärin sysäyksenvahvistimen ja luodin metallisia sirpaleita oli lentänyt eri puolille uhria. Hänelle tuli yli 2 senttimetriä syvä haava reiteen ja muita haavoja toisen jalan, nivusten ja ohimon alueelle. Oikean reiden sisään oli jäänyt luodin sirpaleita.

Syytteeseen joutui myös koulutuksesta vastannut kersantti. Hän ei ollut syytteen mukaan varmistanut ennen patruunoiden jakamista ammuslaatikossa olevan vain paukkupatruunoita eikä ollut huomannut lipastusvaiheessa harjoitukseen osallistuneen lipastaneen aseeseen yhden kovan patruunan.

Vaaditaan korvauksia valtiolle

Aliupseerioppilasta syytetään vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Kersanttia taas vammantuottamuksesta ja palvelusrikoksesta. Toissijaisesti syyttäjä vaati kersantillekin tuomiota tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta.

Syyttäjä vaatii kummallekin sakkorangaistusta. Lisäksi syyttäjä vaatii aliupseerioppilasta korvaamaan rikkoutuneen sysäyksenvahvistimen valtiolle.

Asiasta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.