Mainos

Varo liikaa proteiinia!

Yhä useampi suomalainen suosii runsasproteiinista ruokavaliota.

Ravintoterapeutit varoittavat, että tämänkin ruokavalion kohdalla ylilyönnit voivat olla vaaraksi terveydelle.

Liika proteiini voi rasittaa munuaisia. Liika protenii myös lihottaa, koska se muuttuu sokeriksi, joka varastoituu rasvana ihmiseen. Erityisen haitallista liiallinen proteiinin saanti on kasvuikäisille pojille hormonimuutosten vuoksi.

– Voimakkaasti proteiinipitoinen ruokavalio voi nostaa testosteroni-hormonin tasoa. Nousu heikentää pituuskasvua aikaansaavan kasvuhormonin eritystä. Jos pituuskasvu pysähtyy, luun kasvurajat eivät ole vielä ehtineet umpeutua, ravintovalmentaja Timo Kosonen varottaa.

– Tämän vuoksi voimakkaasti proteiinia sisältävää ruokavaliota ei saisi käyttää ennen kuin pituuskasvun päättymisestä on kulunut puoli vuotta tai vuosi. Sama koskee voimakasta salitreeniä, Kosonen neuvoo.

Aikuiselle riittää päivässä yksi gramma proteiinia henkilön painokiloa kohden.

– 80 kiloa painavalle kaverille tämä tarkoittaa 80 grammaa proteiinia eli 400 grammaa lihaa tai kaksi ja puoli litraa maitoa vuorokaudessa, Kosonen laskee.

Jos laihdutetaan vähähiilihydraattisella dietillä, proteiinien tarve kasvaa. Silloin tarve on noin 1,5 grammaa henkilön painokiloa kohden.

– Jos kasvattaa aktiivisesti voimaa tai lihasmassaa, ja käy salilla kolme kertaa viikossa, proteiinintarve nousee 1,4 - 1,8g painokiloa kohden, Kosonen kertoo.

Normaalia ruokaa syömällä suositeltuja proteiinimääriä on vaikea ylittää, mutta proteiinijauheita ja -patukoita nauttiessa niin voi käydä helposti.

– Yksi proteiinipatukka voi sisältää 20g proteiinia. Kun ne on tehty esimerkiksi suklaan makuisiksi, niitä syö helposti useita, Kosonen sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.