Varo: Haittaohjelma vaanii ehkä juuri siinä kiinnostavassa ilmoituksessa

Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, että verkkosivustojen mainoksia on alettu käyttää enenevissä määrin haittaohjelmien levityskanavana.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan ruotsalaisen Aftonbladetin sivusto on viimeisin uhri mainoksen kautta leviävälle haittaohjelmalle. Sivustolla oli verkkorikollisten kehittämä mainosbanneri, joka sisälsi FakeAV-haittaohjelman. FakeAV-haittaohjelmaa käytetään puolestaan useiden muiden haittaohjelmien levittämiseen.

Kyseinen haittaohjelma on saattanut saastuttaa lukuisia tietokoneita, ennen poistamistaan sivuilta.

Ongelmana on se, että sivustoilla paistattelevien mainoksien sisältöä ei monessa tapauksessa valvota riittävän tarkasti.

"Koneellasi on viruksia"

Esimerkiksi FakeAV naamioituu virustorjuntailmoitukseksi. Se esittää käyttäjälle Microsoft Security Essentials-virustorjuntaohjelman varoitusta muistuttavan ilmoituksen varoittaen, että käyttäjän koneelta on löydetty viruksia.

Mikäli käyttäjä erehtyy klikkaamaan "Puhdista tietokone" -painiketta, niin itse asiassa tuolloin hän käynnistää haittaohjelman latauksen tietokoneelleen.

Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, että haittaohjelmia tarjoilevia mainoksia saattaa esiintyä myös hyvämaineisilla sivustoilla. Haittaohjelman saastuttamille verkkosivuille voi olla linkkejä myös suomalaisilta verkkosivustoilta.

Haittaohjelmia voi torjua käyttämällä virustorjunnassa ja muissa sovelluksissa viimeisimpiä versioita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja