Varo auringon haittoja: Näin valitset laadukkaat aurinkolasit

Hyvät aurinkolasit suojaavat silmiä auringon vaaroilta. Ammattilaiset kertovat, kuinka erottaa hyvät aurinkolasit huonoista.

Vain 40 prosenttia ihmisistä suojaa silmänsä aurinkolaseilla, American Optometric Assosiationin teettämä selvitys paljastaa. Syytä kuitenkin olisi, sillä UV-säteily voi vaurioittaa luomien ja silmänympäryksen ihoa, sarveiskalvoa, mykiötä ja muita silmän osia.

– Silmien suojaaminen on erittäin tärkeää, jotta vältytään ongelmilta, kuten ennenaikaiselta kaihilta ja ääritapauksessa lumisokeudelta. Myös luomien ja silmänympärys ihon suojaaminen on tärkeää, sillä iho on ohuempaa silmien ympärillä, optikko Satu Kervinen Helsingin Optiikasta kertoo.

Laadukkaat aurinkolasit suojaavat silmiä parhaiten. Hyviin laseihin kannattaa sijoittaa, sillä huonoista laseista voi olla silmille jopa enemmän haittaa kuin laseitta kulkemisesta.

Specsaversin tuotekoordinaattori Tanja Korteniemen mukaan silmälasiostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota paitsi UV-suojaan, myös laadukkaisiin kehyksiin.

– Laadukas kehys on muotoiltava, koska sen täytyy istua käyttäjän kasvoilla.

Korteniemi suosittelee kiinnittämään huomiota myös linssin materiaaliin.

– Näöntarkkuuden tulisi pysyä yhtä hyvänä linssin takaa, Korteniemi sanoo.

Korteniemi muistuttaa, että aurinkolasit kuuluvat jälkihuollon piiriin, eli epäsopivalta tuntuvia laseja voi käydä uudelleen muotoilemassa liikkeessä, josta ne on ostettu.

– Aurinkolasit on hyvä käydä oikaisemassa tai kiristämässä liikkeessä puolen vuoden tai vuoden välein, Korteniemi sanoo.

Satu Kervisen vinkit: Näin valitset hyvät aurinkolasit

1) Valitse aurinkolasit, joissa on 98-100 % läpäisemätön UVA ja UVB:n suoja. Älä osta laseja, joissa selvää merkintää ei ole tai laseissa mainitaan esimerkiksi ”suojaa suurimmalta osalta” ja ”UV:ta heijastava”.

2) Linssien värin voi valita makunsa mukaan, mutta tärkeämpää on ottaa huomioon käyttöolosuhteet. Kaikilla väreillä on omat etunsa. Harmaa linssi muuttaa vähiten värejä ja on katu-uskottava. Vihreä linssi vähentää häikäisyä ja parantaa kontrastia. Keltainen linssi leikkaa sinisen valon häikäisyä, parantaa kontrastia ja näkemistä myös kirkkaalla pilvisellä säällä. Keltainen linssi muuttaa maailman keltasävyiseksi. Ruskeat ja punaruskeat linssit parantavat kontrastia, mutta muuttavat värejä vain vähän.

3) Varmista että linssit ovat kauttaaltaan tasasävyiset. Tarkista linssien laatu pitämällä laseja käsivarren päässä silmistäsi ja katsomalla niiden läpi esimerkiksi ovea tai muuta selvärajaista kohdetta vasten. Huono optiikka vääristää linjoja. Mitä parempi optiikka linsseissä on, sitä laadukkaammat ja arvokkaammat lasit ovat.

4) Aurinkolasien linssit valmistetaan yleensä muovista tai lasista. Muoveista yleisimpiä ovat polykarbonaatti ja CR-39, jotka ovat molemmat optisesti korkealaatuisia hiottuja materiaaleja. Polykarbonaatti on kestävä ja kevyt. Molemmista valmistetaan myös voimakkuuksilla olevat aurinkolasit. Lasilinssit ovat vähän painavampia eivätkä naarmutu kovin helposti. Merkkilasien lasilinssit ovat laadukkaita ja turvallisia, ”rantakatu-lasit” jopa vaarallisia.

5) Polarisoiva ominaisuus kertoo siitä, miten linssi suodattaa vaakaheijasteen pois. Tästä ominaisuudesta on hyötyä esimerkiksi vesillä liikuttaessa. Polarisoiva linssi voi olla harmaa, vihreä tai ruskea. Polarisoiduissa linsseissä ei ole aina täyttä UV-suojaa.

6) Itsehimmentävät linssit tai fotokromaattiset linssit tarkoittavat linssejä, jotka tummuvat UV-säteiden vaikutuksesta ja vaalenevat, kun valo vähenee. Linsseissä on riittävä UV-suoja.

7) Hyvä kehys suojaa silmiä myös sivuilta. Kaarevat urheiluaurinkolasit antavat parhaan suojan, mutta eivät miellytä kaikkia ulkonäöllään. Aurinkolasien kannattaa olla mahdollisimman suuret ja peittävät, sillä pienien linssien ohi pääsee paljon UV-säteilyä.

Lisää terveydestä Namaste jooga -ohjelmassa

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja