Värikäs kanakeitto ja maa-artisokkaherkku 12.11.2001

Toim. Kati Nappa

Värikäs kanakeitto


liemi:

4 broilerin koipireisipalaa
1-1 ½ l vettä
pala tuoretta inkivääriä
1 sipuli
1 porkkana
suolaa
kokonaisia pippureita

1. Poista broilerinpaloista rasvamöykyt. Kuori kasvikset ja paloittele muutamaan osaan.
2. Nosta kaikki ainekset veteen, kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto ja anna kiehua 40-60 minuuttia.
3. Siivilöi liemi.
4. Erottele luut ja nahat lihapaloista. Käytä puolet lihoista keittoon ja puolet parin päivän sisällä salaattiin, lämpimiin voileipiin tms.

Keitto:

kanaliemi
1-2 pss pakastevihanneksia
2 dl pieniä makaroneja tai n. ½ riisiä tai rikottua ohraa
2-3 valkosipulinkynttä
1-2 tl currya tai paprikajauhetta
vihersilppua
mustapippuria myllystä
suolaa

1. Kuumenna liemi ja lisää joukkoon riisi tai ohra. Tarkista tuotteen kypsymisaika pakkauksesta.
2. Lisää kasvikset kun kypsymisaikaa on n.10 minuuttia jäljellä tai jos käytät makaronia, lisää kasvikset ensimmäiseksi.
3. Mausta keitto silputulla valkosipulilla ja currylla tai paprikalla.
4. Lisää joukkoon paloiteltu broileri.
5. Tarkista maku, keitä kypsäksi ja lisää joukkoon lopuksi vihersilppua. Tarjoa keiton seuraksi leipää.

Maa-artisokka on herkullinen mukula, jota tällä hetkellä on saatavilla kotimaisena. Mukulat ovat muhkuraisia ja hivenen hankalia käsitellä, mutta maku on erittäin herkullinen esim. sosekeitossa, paistoksissa tai sellaisenaan lisäkkeenä. Harjaa mukulat puhtaiksi ja kuori kuorimaveitsellä juoksevan veden alla tummumisen estämiseksi. Voit kypsentää mukulat myös kuorimattomina ja kuoria ne kypsinä. Silloin ne sopivat hyvin esim. paistoksiin.

Maa-artisokkaherkku


n. ½ kg maa-artisokkia
50-100 g sinihomejuustoa
1 dl ruokakermaa
mustapippuria
(kypsää broileria)

1. Keitä artisokat kuorineen. Kuori ja viipaloi ne uunivuokaan. Mausta kevyesti pippurilla. Jos sinulla on broileria paloittele se alimmaiseksi uunivuokaan.
2. Sekoita murustettu sinihome kerman joukkoon ja levitä artisokkien päälle.
3. Paista uunissa tai grillivastuksen alla, kunnes pinta on kauniin täplikäs ja ruoka kuumentunut. Tarjoa heti hyvän leivän kera.

Lue myös:

    Uusimmat