Varhaisperunaa saadaan jo lakkiaisviikonlopuksi – Poikkeuksellisen sateinen sää vaikeuttaa kevätviljojen kylvöjä

Kotimaista varhaisperunaa saadaan lakkiaispöytään, vaikka kevät on ollut poikkeuksellisen sateinen, arvioi ProAgrian johtava asiantuntija Sari Peltonen.

Tämän kevään sademäärät ovat olleet Peltosen mukaan jopa yli kolminkertaisia tavanomaiseen verrattuna, mikä on haitannut erityisesti eri kevätviljojen kylvöä. Joillain alueilla kylvöt saattavat estyä kokonaan ja viljelijät miettivät keinoja tilanteeseen.

Varhaisperuna on laitettu kasvamaan jo aiemmin keväällä, ja sen tilanne vaikuttaisi suotuisammalta. Ensimmäisten maistiaisten jälkeen eri lajikkeita valmistuu enemmän juhannukseksi, lupailee Peltoniemi.

Sade hillitsee myös lintujen lentohaluja

Muuttolintujen paluu Suomeen etenee kokonaisuudessaan tavanomaisessa aikataulussa, vaikka epävakainen sää vaikuttaa myös niiden lentohalukkuuteen, kertoo BirdLife Suomi -järjestön tiedottaja ja Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved, joka tarkkailee parhaillaan lintujen muuttoa Siuntion kallioilla.

–  Huhti-toukokuun vaihteessa oli pitkään viileitä pohjoisen puoleisia virtauksia ja sateita. Kyllä se silloin hillitsi muuttoa. Linnut pyrkivät muuttamaan edullisessa myötätuulessa, etelän- tai lounaanpuoleisissa tuulissa mieluiten, Södersved kertoo.

Hänen mukaansa kuitenkin joka muuttolajin ensimmäiset yksilöt ovat jo saapuneet Suomeen.

–  Hyönteissyöjiä, kuten kerttuja, kerttusia, harmaasieppoja, punavarpusia ja pikkulepinkäisiä meille saapuu vielä muutaman viikon ajan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja