Varaudu viivästyksiin verkko-ostoksilla! Heinäkuussa astuu voimaan oleellinen muutos – näin tullaat sujuvasti

Tulli muistuttaa tiedotteessaan heinäkuussa voimaan astuvasta muutoksesta koskien ulkomaisista verkkokaupoista tilaamista. Tutustu Tullin muistilistaan!

Tiedätkö, milloin ostokset pitää tullata? Entä miten se tapahtuu? Heinäkuun 1. päivästä alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat ostokset pitää tullata. Lisäksi niistä pitää maksaa arvonlisävero.

Tulli kertoo tiedotteessaan tullaamisen säännöt, joita noudattamalla saat tilaamasi paketin perille mahdollisimman vaivatta.

Ole tarkkana ostoksilla

Ulkomailta tilatessa maahantuontiin saattaa liittyä tullaamista ja veroja. 1. heinäkuuta alkaen verkko-ostoksilla on syytä olla tarkkana, sillä kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat tavarat pitää siitä lähtien tullata. Niistä pitää myös maksaa arvonlisävero.

Tullausta ei tarvitse tehdä, jos tavara toimitetaan toisesta EU-maasta ja on valmistettu tai tullattu siellä.

Tullin vinkit

Tutustu ohjeisiin ennen kuin tilaat:

1.7.2021 alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat tavarat pitää tullata ja niistä pitää maksaa arvonlisävero.

Pitääkö tilaamasi tavara tullata ja liittyykö maahantuontiin rajoituksia tai kieltoja? Tullin sivuilta löydät ohjeet netistä tilaajalle.

Tullilaskurissa arvioit mahdolliset tullimaksut ja arvonlisäveron. Ota huomioon kuljetuskustannukset sekä joissain tapauksissa polkumyynti -ja lisätullit.

Tullaa lähetys

Odota, että saat kuljetusyritykseltä saapumisilmoituksen. Sitten voit toimia.

Tullaa lähetys kuljetusyrityksen ilmoittamassa määräajassa. Voit tehdä sen itse Tullin nettisivuilla tai ostaa tullauksen palveluna kuljetusyritykseltä. 

Lähetyksesi kulkua voit seurata kuljetusyrityksen lähetysseurannassa.

Viivästyksiin kannattaa varautua

EU:n arvonlisäverouudistus tarkoittaa merkittävää kasvua tullattavien pakettien määrässä heinäkuusta alkaen. Tulli kertoo tiedotteessa varautuneensa muutokseen yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, mutta viivästykset ja odottamattomat ongelmat eivät ole poissuljettuja.

– Teemme Tullissa parhaamme, jotta kaikkien pakettien tullaus sujuisi ongelmitta pakettimäärän kasvusta huolimatta. Myös tilaajana kannattaa kuitenkin varautua siihen, että viivästyksiä saattaa tulla. Nyt voi olla myös hyvä hetki harkita, mistä kiireelliset tilaukset tekee tai onko mahdollista siirtää tilausta myöhemmäksi, kertaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio Tullin ulkomaankauppa- ja verotusosastolta tiedotteessa.

Nappaa vielä kuluttajan muistisäännöt turvalliseen nettishoppailuun:

Kuluttajan muistisäännöt verkkokaupassa 2:15

Lähde: Tulli

Lue myös:

    Uusimmat