Tilaatko lehtiä ulkomailta? Tulli muistuttaa merkittävästä muutoksesta: "Harmillinen lisärasite"

Tullista muistutetaan, että pian voimaan astuva verkkokaupan arvonlisäverouudistus koskee myös EU:n ulkopuolelta tuotavia lehtiä. Tämä on merkittävä muutos sekä lehtitaloille että lehtien tilaajille.

Kuten MTV Uutisten sivuilla kerrottin toukokuussa, heinäkuun alusta kaikista EU:n ulkopuolelta saapuvista tavaroista on maksettava arvonlisävero ja ne on tullattava. Nyt Tullista muistutetaan, että sama sääntö pätee myös EU:n ulkopuolisiin lehtitilauksiin.

Lisäksi EU:n verorajan yli esimerkiksi Ruotsista Ahvenanmaalle toimitettavista lehdistä on jatkossa maksettava arvonlisäveroa ja ne on tullattava. Lehtiä ei tähän mennessä ole vaadittu tullattavaksi, jos yhden lähetyksen lehtien arvo ei ole ylittänyt 22 euroa. 

Tullin mukaan uudistuksella tavoitellaan tasavertaisempaa kilpailutilannetta kotimaisille ja muille EU-maiden yrityksille. Tähän saakka arvonlisäverovapaus on tuonut kilpailuetua EU:n ulkopuolelta tapahtuvalle verkkomyynnille.

Tulli: Merkittävä muutos sekä lehtitaloille että lehtien tilaajille

Tullin mukaan muutos on merkittävä lehtitaloille sekä lehtien tilaajille. Osa kotimaisista viikkolehdistä tuodaan EU:n ulkopuolelta, jolloin tullausmuodollisuudet on hoidettava. Lehtitalojen on mahdollista hoitaa rahtina tulevien lehtien tullaaminen yhdellä ilmoituksella ja varmistaa näin, että lehdet kulkevat jatkossakin sujuvasti asiakkaalle.

Tullin erityisasiantuntija Antti Hästbacka sanoo, että asiakkaiden kannalta olisi sujuvinta, jos tullaus hoidettaisiin yhdellä ilmoituksella lehtitalojen toimesta.

– Lehtitalot voivat käyttää myös edustajaa lehtien tullaamiseen rahtina, jos eivät halua tullata kuormia omissa nimissään. Joka tapauksessa olisi toivottavaa, ettei tullattaisi yksittäisiä lehtiä, Hästbacka jatkaa.

Yksityishenkilön on tullattava erillisinä postilähetyksinä tilaamansa lehdet yksittäin

Tullin mukaan yksittäisinä postilähetyksinä saapuvat lehdet on tullattava yksittäin. Lehden tilaaja on tällöin tuoja. Tilaaja, joka haluaa välttää tulli-ilmoituksen, voi antaa tehtävän asiamiehelle. Arvonlisävero pitää maksaa viimeistään maahantuonnin perusteella, tullauksen yhteydessä. Tilaaja on voinut kuitenkin maksaa veron myyjälle jo lehden tilauksen yhteydessä, jos lehden myyjä on tämän mahdollistanut.

–  EU:n ulkopuolelta tulevien lehtien tullaaminen on monelle tilaajalle yllättävä muutos ja harmillinen lisärasite. Jos veron saa maksettua etukäteen tilauslaskun yhteydessä ja tullaamisen hoitaa asiamies eli luontevammin lehden tuova kuljetusyhtiö, ei lisätoimenpiteitä tarvita, sanoo Hästbacka.

Lue myös:

    Uusimmat