Mainos

Vapaavuori varoittaa kauppakeskusten vyörystä

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) varoittaa jättiläiskokoisten kauppakeskusten vyörystä Suomeen. Ympäristöministeriön tuoreen selvityksen mukaan Suomeen on suunnitteilla yhteensä 165 suurmyymälää tai kauppakeskusta, joista massiivisimmat ovat jopa kaksi kertaa suurempia kuin maan tällä hetkellä suurin kauppakeskus Itäkeskus.

Ympäristöministeriön keräämien tietojen mukaan Jyväskylään on esimerkiksi suunnitteilla peräti 350 000 neliömetrin laajuinen Eteläportti-kauppakeskus. Helsingin Itäkeskuksessa neliöitä on 150 000. Pirkkalaan on puolestaan vireillä 300 000 neliömetrin laajuinen ostosparatiisi.

Vapaavuoren mukaan Suomessa on edessä laaja periaatteellinen keskustelu kauppakeskusten kehityksestä ja niiden sijoittamisesta.

- Ideapark on tässä keskustelussa vain jäävuoren huippu, Vapaavuori sanoo.

Alueellisilta ympäristökeskuksilta kerätty aineisto analysoidaan ympäristöministeriössä loppukesän aikana, ja tuloksia on luvassa alkusyksystä.

Viisi Itäkeskusta Jyväskylään

Ympäristöministeriön selvityksen mukaan Jyväskylän seudulle on suunnitteilla kauppatiloja yli 800 000 neliömetrin eli yli viiden Itäkeskuksen verran. Runsaasti kauppaneliöitä on tulossa myös Tampereelle ja Ouluun, joihin molempiin on suunniteltu 500 000-600 000 neliön lisätiloja kaupalle.

Vapaavuoren mukaan luvut ovat niin massiivisia, että on aiheellista kysyä, riittääkö kaikkiin kauppoihin asiakkaita. Samoin on syytä pohtia, mikä on uusien kauppakeskusten vaikutus kaupunkikeskustojen elinvoimaisuuteen ja kaupan lähipalveluiden tulevaisuuteen.

Uusille kaupan suurhankkeille on luonteenomaista, että ne suunnitellaan sijoitettavaksi keskusta-alueiden ulkopuolelle. Vapaavuoren mukaan tämä on ongelmallista ilmastopoliittisista syistä ja myös sen vuoksi, että ikääntyneen ja joukkoliikenteestä riippuvaisen väestön osuus Suomessa kasvaa jatkuvasti.

Ministerin mielestä kauppakeskuskysymys on olennainen koko suomalaisen elämänmuodon kannalta.

- Haluammeko rakentaa yhteiskuntaamme kaupunkikeskustoista etäällä olevien keinomaailmojen ja jopa pienten keinokaupunkien ympärille, vai haluammeko kehittää yhdyskuntiamme eurooppalaisen perinteen mukaisten, aitojen kaupunkikeskusten suuntaan, Vapaavuori kysyy.

Kauppakeskusyhdistys uskoo keskustelun voimaan

Suomen Kauppakeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Tiuraniemi ei hätkähdä asuntoministeri Vapaavuoren näkemyksiä kaupan suurhankkeista. Hän uskoo, että keskustelemalla kauppakeskusten sijoittamiskysymyksiin löydetään kaikkia osapuolia tyydyttävät ratkaisut.

Tiuraniemi myöntää, että suunnitellun 800 000 myymäläneliömetrin rakentaminen Jyväskylään kuulostaa hurjalta, mutta muistuttaa, että Jyväskylä, Tampere ja Oulu ovat kaikki nopeasti kasvavia kaupunkiseutuja, joihin tarvitaan uusia tiloja kaupalle ja muille palveluille.

Tiuraniemen mielestä kaupunkikeskustoja ja kauppakeskuksia ei pitäisi asettaa vastakkain, vaan pitäisi pohtia, miten kaupunkikeskustoja voitaisiin tehdä houkuttelevammiksi kuluttajan kannalta.

Tiuraniemen mukaan nykyisten kauppakeskusten rakentaminen on jatkumoa kehitykselle, joka alkoi muutamien tuhansien neliöiden ostoskeskusten rakentamisesta.

- Kaupan yksikkökoot ovat kasvaneet koko sodanjälkeisen ajan. Se on luonnollista kehitystä, Tiuraniemi sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.