Vantaan tragedia muistuttaa Suomen ensimmäistä kouluampumista

Näin MTV uutisoi Raumanmeren koulun ampumistapauksesta - katso uutisointi vuodelta 1989 0:30
Näin MTV uutisoi Raumanmeren koulun ampumistapauksesta - katso uutisointi vuodelta 1989.

Vantaalla tiistaina tapahtunut kouluampuminen muistuttaa Suomen historian ensimmäisenä kouluampumisena pidettyä Raumanmeren kouluampumista. 

Vantaalla Viertolan alakoululla Jokirannan toimipisteellä tiistaiaamuna tapahtunutta traagista väkivallantekoa yhdistää Suomen ensimmäinen, 25. tammikuuta 1989 tehty kouluampuminen Raumanmerellä. Tapauksia yhdistää lähiomaisen omistaman käsiaseen käyttö, ampuminen koulupäivän aluksi, pakomatka ja tekijän nuori ikä. 

Vantaan ampumisen tunnustanut 12-vuotias poika on kuitenkin nuori verrattuna Raumanmeren kouluampumiseen – siinä ampuja oli 14-vuotias.

Yli 30 vuotta sitten tapahtuneessa kouluampumisessa 14-vuotias poika kaivoi aamulla äidinkielen oppitunnilla repustaan aseen ja ampui 14- ja 15-vuotiaat pojat. Pojat kuolivat myöhemmin vammoihinsa. Hän yritti myös ampua kolmannen pojan, josta kuitenkin ampui ohi. 

Poika pakeni paikalta ja löydettiin vasta iltapäivällä piileksimästä metsiköstä Eurajoelta. Etsinnöissä auttoivat virkavallan saamat vinkit, vaikka poika olikin varustautunut pakomatkaan ennalta.

Raumanmeren kouluampumisesta 30 vuotta 2:35
Sampsa Simpanen istui vieressä, kun Raumanmeren kouluampuja ampui uhrinsa. MTV:n haastattelussa hän antoi täysilaidallisen koulun toiminnalle tapauksessa: "Nuoria laitetaan käymään se helvetti uudestaan läpi."

Tuomittiin maksamaan uhrien omaisille korvaukset

Koska 14-vuotias poika oli alle rikosoikeudellisen vastuuiän, eli alle 15 vuotta, hän ei saanut rikostuomiota. Hänet kuitenkin tuomittiin maksamaan yli 100 000 markan korvaukset uhrien omaisille.

Yhdistäviä tekijöitä, mutta myös avoimia kysymyksiä

Syyksi teolleen Raumanmeren kouluampuja kertoi pitkäaikaisen koulukiusaamisen. Poliisi kuitenkin katsoi syyksi pojan henkisen romahduksen ja "psyykkisen häiriötilan". 

Vantaan tapauksessa poliisi on kertonut julkisuuteen, että sillä on alustava käsitys teon motiivista, mutta, että poliisi ei kerro sitä julkisuuteen.

Raumanmeren kouluampumisessa poika oli ottanut salaa kotoa kouluun isänsä omistaman Mauser-merkkisen pistoolin. Poika oli aiemmin harjoitellut ampumista sillä isänsä kanssa.

Vantaan tapauksessa poliisi on kertonut pojan käyttäneen revolveria, joka kuului pojan lähiomaiselle. Tarkempaa tietoa siitä, mistä ja miten poika aseen on saanut, poliisi ei ole julkisuuteen kertonut.

Vantaan kouluampumisessa on kuollut yksi 12-vuotias poika, minkä lisäksi kaksi 12-vuotiasta tyttöä on loukkaantunut vakavasti. Heidän vammojaan hoidetaan yhä.

Suomen historian vakavimmat kouluampumiset ovat Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat. Jokelassa vuonna 2007 kuoli ampujan lisäksi 9 henkilöä, Kauhajoella vuonna 2008 yhteensä 11 henkeä. Edellinen näihin rinnastettava tapaus oli vuoden 2019 Kuopion kouluisku, jossa kuoli yksi henkilö.

MTV:n rikostoimittajat: Vantaan ampumisen avoimet kysymykset 11:13
MTV:n rikostoimittajat: Vantaan ampumisen avoimet kysymykset. Studiossa MTV Uutisten kotimaa- ja rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén sekä rikostoimittajat Rebekka Härkönen ja Pekka Lehtinen.

Lue myös:

    Uusimmat