Vanhana ei tarvitsekaan olla hauras? Innostava tutkimus: Liikunta pitää ihmisen 30 vuotta nuorempana

Tutkijoiden mukaan liikuntaa vuosikymmeniä harrastaneiden 70-vuotiaiden lihaksia ei erota 25-vuotiaiden vastaavista!

Video: Työpistejumpalla keskivartalo kuosiin tehokkaasti muutamassa minuutissa!

Liikunnan hyödyt terveydelle ovat jo laajalti tiedossa. Tutkimuksen mukaan liikuntaharrastus voi kuitenkin jopa "nuorentaa", kertoo The New York Times.

70-vuotiaita tutkineen Amerikkalaisen Ball State Universityn mukaan vanhempien miesten ja naisten lihaksia ei oikeastaan voi erottaa 25-vuotiaiden vastaavista, jos he ovat liikkuneet vuosikymmeniä.

Testihenkilöt liikkuneet jo 50 vuotta

Amerikkalaisen yliopiston tutkimuksessa havainnoitiin ihmisiä, jotka olivat alkaneet liikkua 1970-luvulla. 28 koehenkilöä oli pitänyt yllä juoksu-, uinti- tai pyöräilyharrastusta 50 vuotta.

Heidän lisäkseen tutkimukseen osallistui parikymppisiä, jotka olivat aktiivisia, sekä vanhempia ihmisiä, jotka eivät olleet harrastaneet liikuntaa aikuisiällään.

Tutkijat olettivat vanhusten olevan heiveröisiä – toisin kävi

Se, miksi ihminen tulee vanhemmiten heiveröisemmäksi ja sairastelee enemmän, ei ole tieteen silmissä täysin selvää: onko kyse iän mukanaan tuomista seurauksista, joita ei voi välttää, vai ovatko erilaiset muutokset elämäntavan syytä?

Tutkijat olettivat, että testeissä nuorten lihakset olisivat parhaassa kunnossa, mutta vanhempien treenareiden kyvyt olisivat jo heikentyneet. Sen sijaan he havaitsivat, että vanhojen ja nuorten treenaajien lihakset muistuttivat toisiaan. 

Hapenottokyky oli vanhemmilla treenaajilla huonompi kuin nuorilla, mutta silti 40 prosenttia parempi kuin niillä senioreilla, jotka eivät harrastaneet liikuntaa. Testien perusteella aktiivinen eläkeläisryhmä olikin sydämen ja verisuonten terveyden osalta noin 30 vuotta nuorempien tasolla.

Vanhana ei tarvitsekaan olla hauras?

Tutkimusta tehneen Scott Trappen mukaan iän mukanaan tuomat muutokset eivät välttämättä olekaan "normaaleja tai väistämättömiä".

– Nämä (vanhemmat) henkilöt olivat niin elinvoimaisia. Olen viisikymppinen ja he todellakin inspiroivat minua pysymään aktiivisena.

Tutkimus julkaistiin Journal of Applied Physiology -lehdessä. Koska tutkimuksessa keskityttiin vain pieneen osaan ihmisten elämästä, ei ole varmaa, oliko juuri liikunta "nuorentumisen" taustalla esimerkiksi dieetin, elämäntapojen tai varallisuuden sijaan.

Lähde: Nytimes.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja