”Vangitseminen kohtuutonta” – Hovioikeus päästi Katiskassa tuomitun miehen vankilasta odottamaan oikeudenkäynnin jatkoa

Mies ehti poliisitutkinnan ja oikeuskäsittelyn aikana istua tuomiotaan vuoden verran. Käräjäoikeuden tuomion jälkeen hän ollut vankilassa viisi kuukautta lisää. Katiskajutun käsittelyn on määrä alkaa hovioikeudessa toukokuussa 2022.

Helsingin hovioikeus määräsi, että Katiska-vyyhdissä vangittuna oleva mies on päästettävä vapaaksi odottamaan hovioikeuden käsittelyä. Oikeuden mielestä miehen pitäminen vangittuna olisi kohtuutonta.

Miehen vaatimus ja hovioikeuden päätös liittyvät Katiskavyyhdin kestoon.

Massiivisen huumejutun käsittely alkoi käräjäoikeudessa tammikuun lopussa 2020 ja käräjäoikeuden tuomio tuli huhtikuussa 2021.

Vapauttamista hovista hakenut Sakari Rousti sai törkeästä dopingrikoksesta, törkeästä huumerikoksesta ja kahdesta avunannosta törkeään huumerikokseen viiden vuoden vankeustuomion.

Koska kyse on ensikertalaisesta, Rousti istuisi tuomiostaan puolet eli 2,5 vuotta. Käräjäoikeus määräsi miehen vangittavaksi tuolloin huhtikuussa 2021.

Mies ehti poliisitutkinnan ja oikeuskäsittelyn aikana istua tuomiotaan vuoden verran. Käräjäoikeuden tuomion jälkeen hän ollut vankilassa viisi kuukautta lisää.

Katiskajutun käsittelyn on määrä alkaa hovioikeudessa toukokuussa 2022.

Tutkintavangin ja vankeusvangin asema

Hovioikeuden käsittelyä odottava vanki on vankilassa tutkintavangin asemassa. Tutkintavanki ei voi päästä vankilomalle, avolaitokseen tai koevapaalle. Nämä avautuvat vain vankeusvangeille eli niille, joilla on hovioikeuden tuomio jutustaan.

Roustin avustaja Markku Fredman huomautti kantelussaan hoviin lisäksi, että Rousti oli vaatinut rangaistustaan alennettavaksi, jolloin hän saattaisi olla vankilassa pidempään kuin lopullisessa tuomiossa edellytetään.

Syyttäjä puolestaan vastusti ja totesi vaatineensa valituksessaan hovioikeuteen Roustille pidempää rangaistusta.

Hovi pohti

Hovioikeus totesi, että vangitsemisen edellytykset ovat sinänsä olemassa. Kyse oli vangittuna pitämisen kohtuullisuudesta.

- Vangittuna pitämisen kohtuullisuutta arvioitaessa on kuitenkin otettava huomioon, että vangittuna pitäminen ei saisi mitätöidä tuomitun oikeutta hakea muutosta, hovioikeus totesi.

Hovioikeuden käsittely alkaa vasta ensi keväänä ja ensikertalainen Rousti on jo istunut tuomiostaan suuren osan. Nämä vaikuttivat hovioikeuden mukaan Roustin tosiasiallisiin mahdollisuuksiin hakea muutosta.

Katiska-vyyhdistä annetaan tuomio – tämä kaikki huumejutusta pitää tietää 7:37

Yllä olevalla videolla MTV Uutisten rikostoimittaja Tiia Palmen kertoo kaiken, mitä Katiska-vyyhdistä tulee tietää.

Lue myös:

    Uusimmat