Mainos

Vanerista katseenvangitsija olohuoneeseen

Suurehkon olohuoneen kaikki seinät oli päällystetty lasikuitutapetilla ja maalattu valkoisiksi. Asukas halusi peräseinästä lämpimämmän ja olikin päätynyt beigen väriseksi pintakäsiteltyyn, ympäripontattuun koivuvaneriin. Kehui vielä, että se on näppärä asentaa.

Jos jalkalista olisi ollut täysin suora, levyjen kiinnittäminen olisi voitu aloittaa sen päältä koska molempien paksuus oli sama - 12 mm.

Lattiassa oli kuitenkin sen verran heittoa, että levyjen alareuna katsottiin parhaaksi sijoittaa jalkalistan taakse.

Seinään valaistiin avuksi laserviiva alimman levyn yläreunan kohdalle.

Yhtä hyvin apuviivan paikan voisi tietysti mitata mittanauhalla ja merkitä ritsilangalla. Teki kummalla tavalla hyvänsä, tarkkana on oltava. Lähdön suoruus on ratkaisevan tärkeä tällaisissa ladottavissa tuotteissa, joiden on sovittava ponttiin. Pelivaraa ei ole käytännössä ollenkaan.

Tarkkana laadussa!

Vanereissa kannattaa olla tarkkana myös laadun suhteen. Tämä levy on pintakäsitelty molemmin puolin, joten sen kosteuseläminen on paljon pienempää kuin vain toiselta puolen käsitellyssä levyssä. Pontit on tehty CRC-koneella, joten palat ovat erittäin mittatarkkoja ja sopivat helposti toisiinsa, kunhan alla olevan seinän pinta vain on suora ja tasainen.

Asukkaan toiveen mukaisesti levyt asennettiin siten, että saumoista syntyi seinään selkeä ruudukko. Asettelu on sinänsä varsin vapaa ja levyt voi halutessa asetella limittäin tai aloittaa uuden rivin edellisestä jääneellä palalla.

Takana oleva seinä oli lastulevyä, joten levyt kiinnitettiin pontista piilonaulauksella viimeistelynaulainta käyttäen, akkukonetta ja ruuveja voi myös käyttää. Uudisrakennuksessa voitaisiin tehdä seinän runkoon vaakakoolaus 45 cm jaolla ja kiinnittää levyt siihen.

Valmis tai oma väri

Katonraja olikin mielenkiintoisempi tapaus. Siellä ei ollut ollenkaan kattolistaa, sillä katto oli verhoiltu lomalaudalla vähän samaan tapaan, jota näkee julkisivulaudoituksessa.

Vanha, valkoinen seinäpinta olisi jäänyt vilkkumaan lautojen välistä, ellei sitä olisi käsitelty jollain tavalla. Yksi vaihtoehto olisi tietysti ollut maalata seinän ylimmät sentit tummiksi, mutta tällä kertaa pujotettiin ohuet vanerisuikaleet kattolautojen päiden taakse, ylimpien vanerilevyjen yläreunan päälle.

Vanerilevyjä saa viitenä valmiina sävynä sekä lisäksi puuvalmiina, jonka voi käsitellä haluamallaan värillä. Levyjä voi käyttää ja yhdistellä hyvin vapaasti ja luovalla tavalla: esimerkiksi portaiden tai käytävän seinään niitä voi yhdistellä vaikkapa porraskuvioon. Rajana on vain oma mielikuvitus.

Lisätietoja:

Koskisen Oy

www.kokoa.fi

www.puuinfo.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.