Valtteri Bottas avautuu rajusta itsekritiikistään: ”Joskus sanon, että olet v***n tussu”

Valtteri Bottas kertoo käyvänsä jokaisen kisaviikonlopun jälkeen raa’an rehellistä yksinpuhelua peilikuvansa kanssa. F1-tähti on joskus jopa hämmentävän kovasanainen omia suorituksiaan kohtaan.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Saksan GP suorana 26.-28.7.
Pe: 1. harjoitukset klo 11.55,
2. harjoitukset klo 15.55
La: 3. harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00
Su: Saksan GP klo 16.05, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Bottas sanoo ESPN:n haastattelussa perkaavansa jokaisen kisan itsensä kanssa peilin edessä. Suomalaisen itsekritiikki on varsin kovaa.

– Joskus sanon, että ”olet v***n tussu! Olet tyhmä!” ja joskus sanon: ”olet paras”. Haluan vain olla rehellinen itselleni, Bottas kertoo.

– Voit aina parantaa ja aina tässä lajissa löytyy kaikenlaisia tekosyitä, mutta omien heikkouksien ja vahvuuksien hyväksyminen toimii minulle, hän jatkaa.

Paljon uhrauksia lapsuudessa

Bottas on myös tuonut monesti oman itsekriittisyytensä esiin haastatteluissaan. Suomalainen ei halua piilotella tunteitaan, jos kisat eivät ole menneet hänen mielestään putkeen. Hänen periksi antamaton asenteensa on peräisin lapsuuden kokemuksista.

– Lapsuudessani perheeni otti isoja taloudellisia riskejä. He laittoivat joka ainoan pennin minun kilpailemiseeni ja myös uhrasivat täysin vapaa-aikansa, Bottas sanoo.

– Minä uhrasin lapsuudessani monia asioita: aloin matkustella aika nuorena, annoin sen haitata koulussa oppimista ja kavereiden kanssa vietettyä normaalia aikaa. Mutten tietysti vaihtaisi päivääkään pois.

– Kun olin 12-vuotias, tapahtui iso muutos ajattelussa, ja tajusin, että jos haluan saavuttaa jotain, minun pitää tehdä kovaa töitä ja keskittää kaikki energiani vain tähän lajiin. Silloin aloin treenata ja ottaa asiat vakavammin.

– Minusta tuli paljon itsekriittisempi, ja analysoin ajamistani enemmän ja enemmän, Bottas muistelee.

Helpointa olla rehellinen

Bottas on avoimuudessaan harvinaisuus F1-kuskien joukossa, mutta tiedostaa tavan toimivan omalla kohdallaan.

– Olen huomannut, ja sen pitäisi olla kaikilla sama, että helpointa on olla sellainen kuin olet. Olla rehellinen itselleen eikä ole tarvetta käyttäytyä toisin. Se on aina ollut sellaista.

Vuoden 2018 voitottomuus aiheutti Bottaksessa paljon kiukkua itseään kohtaan. Sen jälkeen radoille palasi vihainen suomalaiskuski, joka oli käynyt paljon keskusteluita itsensä kanssa.

– Analysoin viime vuotta paljon. Pääasia taisi olla, että aloitin aika vahvasti, mutta sitten tuli monia, monia tappioita putkeen eri syistä. Kiinasta ja Bakusta lähtien oli massiivisia jaksoja, kun tunsin aina negatiivisia tunteita sunnuntain jälkeen. Se todella vetää alas, hän tunnustaa.

– Sitten kaiken kukkuraksi, kun olet MM-pisteissä kaukana perässä ja sinun pitää alkaa, ainakin jossain määrin, kakkoskuskiksi sen sijaan, että ajaisi mestaruudesta. Ja sitä on vaikea hyväksyä, kun on laittanut tavoitteita kaudelle.

Bottakselle ajamisesta nauttiminen on avain hyviin tuloksiin.

– Olin kaukana ajamisen nautinnosta viime kauden lopussa. Se oli minusta iso juttu, Bottas näkee uuden tulemisensa taustoista.

Lue myös:

    Uusimmat