Valtio voisi jatkossa maksaa osan sähkölaskustasi – tällaisia toimia EU esittää poikkeukselliseen hintojen nousuun

3:35
Sähkön pörssihinta pysyttelee korkealla loppuvuoden – näin se näkyy sähkölaskussa

EU-komissio on tänään antanut esityksensä toimista, joilla tuetaan poikkeuksellisesta energian hintojen nousuista kärsiviä kotitalouksia ja yrityksiä.

– Tämänhetkinen hintapiikki edellyttää nopeita ja koordinoituja toimia, komission julkaisemassa tiedotteessa todetaan.

Toimenpiteillä on tarkoitus lieventää nopealla aikavälillä hintojen nousun vaikutuksia heikoimmassa asemassa oleviin kuluttajiin ja pienyrityksiin.

Välittömiin toimiin sisältyy muun muassa kotitalouksien hätätuki, valtiontuki yrityksille ja kohdennetut veronalennukset.

EU-komission lista toimenpiteistä on ehdotus, jota jäsenmaat voivat haluamallaan tavalla käyttää. 

Komission ehdottomat välittömät toimenpiteet:

 •  Tarjotaan tukea energiaköyhille kuluttajille esimerkiksi jakamalla arvoseteleitä tai maksamalla osa energialaskusta. Tätä voidaan tukea EU:n päästökauppajärjestelmästä saaduilla tuloilla.
 • Myönnetään tilapäistä lykkäystä laskujen maksamiseen.
 • Otetaan käyttöön suojatoimia, joilla estetään energiatoimitusten katkaiseminen.
 • Tarjotaan heikoimmassa asemassa oleville kotitalouksille kohdennettuja veronalennuksia.
 • Myönnetään tukea yrityksille tai toimialoille, EU:n valtiontukisääntöjä noudattaen.
 • Tehostetaan kansainvälistä tiedottamista energia-asioista kansainvälisten markkinoiden läpinäkyvyyden, likviditeetin ja joustavuuden turvaamiseksi.
 • Tutkitaan mahdollista kilpailun vastaista toimintaa energiamarkkinoilla ja pyydetään Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaista (ESMA) tehostamaan hiilimarkkinoiden kehityssuuntien seurantaa.
 • Laajennetaan osallistumismahdollisuuksia uusiutuvan sähkön hankintasopimuksiin ja tuetaan niitä tarvittavilla rinnakkaistoimenpiteillä.

Komissio antoi esityksen myös toimenpiteistä, joilla energiajärjestelmän sietokykyä voidaan tulevaisuudessa parantaa. Näihin sisältyy muun muassa investointeja uusiutuviin energialähteisiin ja kaasuvarantojen riskien parempaa analysointia.

Reutersin mukaan EU:n energiaministerit aikovat järjestää hätäkokouksen 26. lokakuuta energiakriisin vuoksi. Suomen edustajana on yleensä toiminut elinkeinoministeri, eli tässä tapauksessa Mika Lintilä (kesk.)

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja