Sähkölämmitys ja pörssisähkö voi ensi talvena olla kallis yhdistelmä – Tällä tavoin voi säästää jopa 60 euroa kuussa

Hintojen nousu näkyy pian kotitalouksissa 3:37
Video: Näin vantaalaispariskunta Paula ja Jan kertoi sähkönkulutuksen optimoinnista MTV Uutiset Livelle.

Etenkin omakotiasujien sähkölasku voi paisua kymmenillä euroilla kuussa, jos talveksi odotettu hinnannousu toteutuu.

Ensi talveksi on veikkailtu kalliita sähköhintoja, jotka voivat iskeä tuntuvasti asunnonomistajien talouteen.

Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan asiantuntijan Teemu Kettusen mukaan sähkölämmitteinen omakotitalo ja pörssisähkösopimus voivat olla tulevana talvena hintava yhdistelmä.

– Sähkön johdannaismarkkinoiden hinnoista voi päätellä, että alkutalvelle myydään futuureja aika korkeaan hintaan. Markkinoilla on odotus, että tulevan talven hinnat ovat aika korkeat, Kettunen sanoo Kauppalehdelle.

Myös määräaikaista sähkösopimusta uusiva saattaa kokea ikävän yllätyksen nousseiden hintojen vuoksi.

– Jos nyt umpeutuu määräaikainen sähkösopimus, ei varmaankaan saa uutta sopimusta yhtä halvalla kuin edellistä.

Kettusen mukaan sähkön kilpailutettavissa olevan hinnan osuus on nyt noin seitsemän senttiä kilowattitunnilta ja on mahdollista, että se jatkaa nousua entisestään.

Laskua voi pienentää ilmalämpöpumpulla

Kettunen havainnollistaa korotuksen vaikutusta esimerkkilaskelmalla, joka perustuu kotitalouden kohtuullisen suureen 20 000 kilowattitunnin sähkönkulutukseen vuodessa ja nykyiseen määräaikaisten sopimusten hintatasoon.

Kulutus voisi olla mahdollinen nelihenkisellä perheellä, joka asuu iäkkäässä tai reilunkokoisessa sähkölämmitteisessä omakotitalossa.

Laskelmassa sähkönsiirtomaksut ja verot sisältävä kokonaishinta on ollut 12 senttiä kilowattitunnilta, joten maksettavaa on tullut 2 400 euroa vuodessa.

– Jos saisi nyt määräaikaisen sopimuksen, jonka pohjalta kokonaishinta olisi 15 senttiä, kustannus nousisi 3 000 euroon vuodessa.

Kyseessä olisi siis 25 prosentin nousu, joka veisi kukkarosta kuukausitasolla 50 euroa enemmän. Kuukausittainen hinta nousisi sähkölämmittäjällä oletettavasti enemmän talvikuukausina. Kokonaishintaan vaikuttaa, minkä siirtoyhtiön alueella asuu.

Laskua on mahdollista pienentää hankkimalla ilmalämpöpumppu, jolla voi kattaa osan kodin lämmittämisestä.

– Jos on sähköpatterit, ei ole niin helppoa laittaa maalämpöpumppua eikä ilma-vesilämpöpumppua. Silloin ilmalämpöpumppu on ratkaisu, joka kannattaa ehdottomasti toteuttaa. Jos on tyypillinen yksikerroksinen omakotitalo, voidaan tilojen ja ilmanvaihdon lämmitystarpeesta kattaa ilmalämpöpumpulla puolet tai jopa 60 prosenttia.

Oikein asenntun pumpun käyttöikä jopa 15 vuotta

Kettusen mukaan ilmalämpöpumpulla voi tyypillisesti pienentää lämmönkulutusta 30–40 prosentilla. Esimerkkilaskelmassa se voisi laskea kulutusta 4 000–6 000 kilowattitunnilla vuodessa.

– Asiaan vaikutta paljon se, millainen koti on ja miten hyvin lämpö pääsee leviämään tiloissa. Kuitenkin sopivassa kohteessa, jossa on iso lämmityssähkön kulutus, voi tulla säästöä ilmalämpöpumpulla noin 700 euroa vuodessa.

Summa tarkoittaisi kuukausitasolla keskimäärin noin 60 euron säästöä.

– Silloin ilmalämpöpumppu voisi maksaa itsensä takaisin alle neljässä vuodessa.

Motivan mukaan oikein asennetun ja hoidetun ilmalämpöpumpun käyttöikä voi olla yli 15 vuotta. Verkkokauppojen perusteella ilmalämpöpumppujen hinnoissa on suurta hajontaa.

– Vähänkin isommasta ilmalämpöpumpusta voi joutua maksamaan asennuksineen hyvinkin 2 500 euroa.

Jos kodissa on kaksi kerrosta, voi olla Kettusen mukaan järkevää hankkia molempiin kerroksiin ilmalämpöpumppu.

– On myös malleja, joissa on yksi ulkoyksikkö ja kaksi sisäyksikköä. Pohtisin kaksikerroksisen talon kohdalla, soveltuisiko sellainen vaihtoehto.

Maakuntien energianeuvojilta voi saada henkilökohtaista neuvontaa asumisen energiankäytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat