Vältä vaarat ja asu mukavammin: Päivitä kodin sähköratkaisut

Suomalaisista kodeista – omakotitaloista, rivitaloista, kerrostaloista – valtaosa on rakennettu kymmeniä vuosia sitten. Niitä on remontoitu, mutta sähköistykset on usein jätetty ennalleen.

Kymmenien vuosien aikana kodin tekniikka on kehittynyt huimasti, laitemäärä kasvanut ja käyttötavat muuttuneet, eivätkä aikoinaan ajan mukaisina pidetyt sähköasennukset enää välttämättä vastaa niille nykypäivänä asetettuja vaatimuksia. Ylikuormituskin voi aiheuttaa kodeissa vaaratilanteita. Sähköturvallisuuden lisäksi puhutaan liian vähän asumismukavuudesta. Esimerkiksi siivotessa jatkojohdot ovat kodeissa jatkuva arkinen riesa, josta on helppo päästä eroon asennuttamalla huoneisiin lisää pistorasioita.

– Ensimmäinen ja tärkein asia on ammattilaisen kanssa selvittää täyttävätkö kodin sähköasennukset niille asetettavat turvallisuusvaatimukset. Käyttöolosuhteiden muuttuminen tai laitteiden vanheneminen voi olla turvallisuusriski, puhumattakaan laitteiden vikaantumisesta. Yhtä tärkeää kuin tarkastaa asennusten kunto, on uudistaa sähköistyksiä niin, että ne lisäävät kiinteistön tai huoneiston energiatehokkuutta ja asumismukavuutta, sanoo Keski-Suomen Sähkö- ja teleurakoitsijoiden nokkamies Tuomo Hakala.

Vanhuksille turvaa omassa kodissa asumiseen

– Yksi aivan keskeinen asiakaskunta, jonka turvallisuutta ja asumismukavuutta voidaan sähköistysratkaisuin parantaa, ovat omissa kodeissaan asuvat vanhukset. Pelkästään liiketunnistimien asentaminen valaisimiin nostaa ikääntyneen ihmisen elämän laatua. Kun valokatkaisinta ei tarvitse pimeässä hapuilla yöllä vessaan mennessä valojen syttyessä automaattisesti, tasapainon pitäminen on helpompaa ja vältytään kaatumistapaturmilta.

Vanhukset haluavat elää omissa kodeissaan niin pitkään kuin mahdollista, mutta omaisten huoli kasvaa, kun vanhukset käyttävät sähkölaitteita yksin. Tarjolla on kuitenkin erilaisia sähköautomaatio- ja turvaratkaisuja, joiden avulla turvallista asumista voidaan tukea.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja