Vältä vaaraa! Muista varmistaa sähkötupakkasi turvallisuus ennen käyttöä

Sähkötupakka on tekninen laite, jonka käytössä tulee ottaa huomioon samat turvallisuusseikat kuin muidenkin akkuja sisältävien laitteiden kanssa.  

MTV uutisoi sähkötupakan aiheuttaneen suomalaismiehelle vakavia vammoja räjähdettyään tämän kasvoille. Tämänkaltaiset tapaukset ovat onneksi harvinaisia, mutta mahdollisia. 

Sähkötupakoissa käytetään samoja litiumakkuja, joita löytyy muun muassa taskulampuista, matkapuhelimista ja kameroista. Ainoa ero edellä mainittuihin laitteisiin löytyy kuitenkin akun tehosta. Sähkötupakat ovat yleensä pienitehoisempia. 

– Sähkötupakoita ja muita litiumakkuisia laitteita on myyty lukuisia miljoonia ja nyt uutisoidun kaltaisia tapauksia on onneksi raportoitu erittäin harvoin, useimmat näistä ovat kännykkätapauksia, kertoo Petri Juutilainen Sauhupuodista.

Riskit ovat olemattomat

Kyseiselle sähkötupakan räjähtämiselle ei ole yksiselitteistä syytä, mutta yhdeksi mahdolliseksi syyksi Juutilainen mainitsee iskut. Sähkötupakka on tekninen laite, joka ei kestä mitään suurempia fyysisiä iskuja.

– Kun laitteet ovat ehjät, CE-hyväksytyt ja niiden puhtaudesta huolehtii, niin riskit ovat olemattomat.

Jos sähkötupakka on kolhuuntunut, tai vaikkapa vääntynyt, tuotetta ei tulisi enää käyttää. Myös sähkötupakan likaisuus voi aiheuttaa kosketushäiriöitä, jotka vaikuttavat muun muassa latautumiseen. 

– Mitään akkuja ei tule jättää yksinään latautumaan, Juutilainen muistuttaa.

Käytä vain suositeltuja akkuja

Akun kanssa ei kannata lähteä sooloilemaan, vaan noudattaa valmistajien antamia ohjeita. Esimerkiksi isommissa sähkötupakoissa on vaihdettavat akut, joissa tulisi käyttää vain valmistajan suosittelemia akkuja.

– Näissä vaihdettavissa akuissa on muun muassa kemikaalisia ja turvapiirikytkentäisiä suojauksia. Näiden akkujen kanssa tulee olla huolellinen ja ladata ne aina oikein päin, ja poistaa laturista aina latautumisen jälkeen. 

Sähkötupakan akut eivät ole ikuisia. Ne kuluvat samalla tavalla kuin mitkä tahansa muukin ladattavat akut, ja niiden kestoon vaikuttaa muun muassa se, kuinka usein akkua käytetään ja ladataan.

– Keskimäärin tavallinen sähkötupakan akku kestää noin vuoden päivät oikein käytettynä, yleensä jopa huomattavasti pidempään, Juutilainen toteaa.

Myös litiumakuissa on eroja, ja Juutilaisen mukaan laadukkaat laitteet ovat pidempi-ikäisiä, oli kyseessä sitten sähkötupakka tai kannettava tabletti.

Lue myös:

    Uusimmat