Vältä punkin purema näillä neuvoilla

Kesä ja kärpäset – ja punkit. Inhat otukset levittävät puutiaisaivokuumetta ja borrelioosia, joten niiden purema on aina ikävä yllätys.

Punkkeja asustaa koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta. Voit välttyä puremalta suojautumalla ennakkoon ja valitsemalla reittisi luonnossa viisaasti.

Vältä kosteikkoja

Auringonpalvoja voi huokaista helpotuksesta, sillä punkit viihtyvät kosteikoissa eivätkä pärjää alle 80 prosentin kosteudessa kahdeksaa tuntia pidempään. Suoja ei kuitenkaan ole täydellinen edes auringossa oleillessasi, joten käy aina ihosi läpi viimeistään illalla.

Suojaudu vaattein

Parhaiten punkeilta voi suojautua peittävin vaattein. Sonnustaudu siis kumisaappaisiin ja pitkiin housuihin. Huomaa, että pienet lapset ovat alttiimpia saamaan punkkeja jopa päähänsä etenkin pitkistä heinistä.

Myös vaatteiden värillä on väliä, sillä pienet ja tummat punkit maastoutuvat hyvin tummiin materiaaleihin. Vaaleista vaatteista ne on helpompi huomata.

Tarkista eläimet

Punkkien poistaminen on jokakesäinen riesa ainakin koiranomistajille. Koiria varten onkin erilaisia punkkipantoja, joiden teho ei valitettavasti suojaa punkeilta täysin. Käy siis huolellisesti läpi koirasi iho ja turkki joka lenkin jälkeen. Punkit eivät yleensä tartuta koiriin tauteja, mutta jos ne pääsevät ihmisiholle, on tartuntariski olemassa.

Jos punkki pääsee iholle

Poista punkki joko punkkipinsetein tai pyörittämällä se hellästi irti ihosta. Älä käytä vanhaa rasvakikkaa, sillä se voi saada punkin oksentamaan. Tällöin puremakohtaan voi joutua esimerkiksi borrelioita.

Lue myös:

    Uusimmat