Vältä kuivat pullat – vinkit meheviin korvapuusteihin

Kotitalousopettaja Arja Savela neuvoi Leivontanurkan verkkovierailullaan, miten saa leivottua korvapuusteista herkullisen meheviä ja välttämään kuivien pullien aiheuttaman pettymyksen.

Leivontanurkassa oli mahdollisuus lähettää kysymyksiä kotitalousopettaja Arja Savelalle kansallisena korvapuustipäivänä 4.10. Arja neuvoikin lukijoille muun muassa sen, miten korvapuusteista saa leivottua mehevän maukkaita.

Miten pullista saisi kevyitä ja ilmavia eikä sellaisia painavia ja tiiviitä, mitä minulla aina tulee?

T:Leipoi

Hei Leipoi! Pullataikina kannattaa alustaa mahdollisimman vähillä jauhoilla ja mahdollisimman pitkään, jolloin taikinasta ei tule liian tiivis, vaan alustamalla siihen on saatu hyvä sitko. Se pitää taikinan rakenteen hyvänä vähemmälläkin jauhomäärällä. Pullaa tehdessä kohotus on tehtävä kahteen kertaan: taikinana ja pullina. Kohotus on hyvä tehdä lämpimässä paikassa, jotta ne kohoavat kunnolla. Pullia paistettaessa pitää varoa liian pitkää paistumista. Ota pois uunista hieman aiemmin kuin uskoisitkaan niiden olevan kypsiä.

Vaihe vaiheelta: miten saan ihanan sitkoisia, kimmoisia ja meheviä korvapuusteja?

T:Keravan Elli

Terve Keravan Elli! Ensinnäkin taikinan tulee olla kunnossa, eli pehmeä taikina, joka on hyvin kohotettu. Hyviä kohotuspaikkoja pullataikinalle on laittaa taikinakulho esimerkiksi lämpimään vesialtaaseen tai suljettuun mikroaaltouuniin (huom. mikro ei saa olla päällä), sillä tämä on suljettu ja vedoton paikka. Myös 50-asteisessa uunissa voi kohottaa, lämpö nopeuttaa kohotusta. Kesällä voit kohottaa pullataikinaa aurinkoisen ikkunan alla. Aina kohotettaessa pullataikina pitää peittää leivinliinalla tai kelmulla. Samaten korvapuustit pitää kohottaa lähes kaksinkertaisiksi ennen paistoa. Paistaminen kannattaa tehdä melko kuumassa uunissa ja mahdollisimman lyhyen aikaa, jotta pullat eivät ehdi kuivua paistettaessa.

Kokeile seuraavaa reseptiä!

Korvapuustit

noin 16 kpl

½ l maitoa tai laktoositonta maitojuomaa

50 g hiivaa

1–2 tl suolaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 muna

noin 14 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (noin 900 g)

100 g voita

TAI

2 pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (pakaste, 2 x 1 kg)

Väliin:

50–100 g voi- tai margariinisulaa

½–1 dl (fariini)sokeria

1–2 rkl kanelia

Voiteluun ja päälle:

munaa

raesokeria

JOS LEIVOT TAIKINAN ITSE:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja kaaviloi kumpikin suorakaiteenmuotoon (noin 50x50 cm). Levitä taikinalevyille sulaa / notkeaa rasvaa ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Kierrä levyt tiukalle rullalle, jätä saumat alaspäin. Leikkaa rullat 3-5 cm:n paloiksi vinoittain leikaten niin, että joka toinen leikkaus on vinoon toiseen suuntaan ja joka toinen on vinoon toiseen suuntaan.-> / \ / \.

Paina jokainen pala keskeltä alas peukalolla niin, että pullaan muodostuvat korvat. Anna kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min kauniin värisiksi.

JOS KÄYTÄT PAKASTEPULLATAIKINAA:

Laita taikinalevyt uunipellille jauhotetun leivinpaperin päälle väljästi. Anna levyjen kohota kaksinkertaisiksi paksuudeltaan leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa, esim. 40-asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä (n. 30 min).

Levitä kohonneiden levyjen päälle ohuelti sulaa margariinia (esim. pullomargariinia) tai voisulaa. Ripottele tämän päälle fariinisokeria ja kanelia melko runsaasti. kääri jokainen levy pituussuunnassa taikinaa venyttäen tiukalle rullalle (rullaa siis niin päin, että tulee paksumpi rulla) ja jätä sauma alaspäin.

Leikkaa jokainen rulla 2-3 osaan ja paina keskeltä alas niin, että pullaan muodostuvat korvat. Anna kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200-210-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min kauniin värisiksi.


Resepti ja vinkit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja