Vältä kosteusvaurio ja sisäilmaongelmat – muista tämä huoltotyö!

Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto muistuttavat, että huonosti hoidettu ilmanvaihto voi johtaa jopa asunnon kosteusongelmiin. Siksi taloyhtiöissäkin on tärkeää varmistaa, että ilmanvaihto huolletaan jokaisessa asunnossa. Asia on ajankohtainen, kun sisätiloissa oleskelu lisääntyy talvea kohti.

Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto painottavat, että huono ilmanvaihto voi edistää kosteuden keräytymistä rakenteisiin. Ajan mittaan asunnon viihtyisyyskin heikkenee, jos ilmanvaihtojärjestelmä ei toimi. Lisäksi puhdistamaton ilmanvaihtokone kuluttaa enemmän energiaa toimiakseen.

– Ilmanvaihtojärjestelmää ei saa sulkea edes loman ajaksi, jotta kosteus ei ala kertyä asuntoon. Ilmanvaihdon voi säätää välillä pienelle, mutta esimerkiksi kylpyhuoneen käytön tai ruoanlaiton yhteydessä ilmanvaihto on hyvä kääntää normaalia suuremmalle teholle. Näin hajut, pölyt ja kosteus poistuvat sisätiloista paremmin, ohjeistaa sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen.

Huolto-ohjeet esille ja rätti käteen

Tuula Syrjänen vinkkaa, että koneellisten tulo- ja poistoilmanvaihtokoneiden huolto-ohjeet on saatavilla laitevalmistajilta ja usein myös internetissä. Syksyllä koneiden suodattimet vaihdetaan ja koneen kaikki pinnat pyyhitään kostealla liinalla. Lämmön talteenottokenno on irrotettava ja se pestään vedellä ja puhdistusaineella ja annetaan kuivua hyvin.

– Ilmanvaihtokone ottaa korvausilman ulkoa. Kesällä korvausilmaa ei tarvitse lämmittää, joten koneen kesäpelti kannattaa avata. Näin sisään tuleva ilma ei lämpene liikaa. Syksyllä kesäpelti on muistettava sulkea, jotta lämpöenergia saadaan talteen, Tuula Syrjänen neuvoo.

Myös sisäseiniin ja -kattoon sijoitetut ilmanvaihtoventtiilit puhdistetaan säännöllisesti imurilla tai nihkeällä pyyhkeellä. Ilmanvaihtokoneen ulkoilmaventtiili löytyy talon ulkoseinästä räystään alta. Myös tämä venttiili puhdistetaan roskista. Likaisen ulkoilmaventtiilin kautta ei saada tarpeeksi korvausilmaa sisätiloihin.

–Ilmanvaihtoon liittyvät puhdistustyöt ovat helppoja töitä, mutta esimerkiksi vanhuksille vaikeampia ja raskaita. Taloyhtiöissä syystalkoot on hyvä hetki tarkistaa ilmanvaihdon toimivuus kaikkien asuntojen osalta, Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat