Valmisteleeko Valko-Venäjä omaa Wagner-palkkasotilasyhtiötään? DW:n lähde: Putin "sijoittanut merkittäviä summia" yhtiöön

Saksalaisen Deutsche Welle -uutiskanavan tietojen perusteella valkovenäläinen yksityinen turvallisuusyhtiö Gardservis vaikuttaa valmistautuvan sotilasoperaatioihin osallistumiseen.

Gardservis on lisännyt merkittävästi henkilöstöään viime vuosina ja kouluttaa heitä sotilasoperaatioihin, kertoo entinen valkovenäläinen komentaja ja oppositiovaikuttaja Valerii Sakhashchik saksalaiselle Deutsche Wellelle (DW).

Sakhashchik toimii Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svetlana Tsihanouskajan varjohallituksen puolustus- ja turvallisuusvaltuutettuna.

Sakhashchikin mukaan yhtiö on lisännyt henkilöstöään voimakkaasti, ja palkkalistoilla voi olla tällä hetkellä jo tuhansia henkilöitä.

– Kouluttaminen ja rekrytointi ovat olleet käynnissä jo useita kuukausia. Henkilöstöä on vahvistettu upseereilla, aliupseereilla, kersanteilla ja sotilailla, jotka ovat palvelleet armeijan ja viranomaisten erikoisjoukoissa Valko-Venäjällä.

Gardservisin henkilöstöä voitaisiin hänen mukaansa käyttää sabotaasiin ja tiedusteluun, ja myöhemmin palkkasotilaina venäläisen Wagner-palkkasotilasyhtiön tapaan.

Sakhashchikin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on "sijoittanut merkittäviä summia" Gardservisiin ja haluaa luoda siitä Wagnerin valkovenäläisen haaran.

Yhtiö Lukashenkan suojeluksessa

DW:n mukaan vuonna 2020 perustettu Gardservis on ainoa valkovenäläinen yksityinen turvallisuusalan yhtiö, jolla on lainmukainen oikeus kantaa tuliaseita.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenka antoi vuonna 2020 lakiasetuksen, joka sallii yhtiön henkilöstön kantaa, varastoida ja käyttää siviiliaseita, sekä antaa oikeuden käyttää fyysistä voimaa "puolisotilaallisten toimien vaativissa määrin".

DW:n mukaan vain "valitut" henkilöt voivat liittyä Gardservisiin.

Kesällä 2022 Venäjän ja Valko-Venäjän itsenäiset mediat kirjoittivat, että Wagner-sotilaita on lennätetty Valko-Venäjän pääkaupunki Minskiin kouluttamaan Gardservisin henkilöstöä.

Lehdet saivat tietoja yhteisharjoituksista useilta lähteiltä, mutta tietoja ei pystytty täysin vahvistamaan.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja vierailee Suomessa –"Tämän hetken tärkein tavoite on estää maan liittyminen Ukrainan sotaan" 1:55
Valko-Venäjän oppositiojohtaja vieraili Suomessa – "Tämän hetken tärkein tavoite on estää maan liittyminen Ukrainan sotaan"

Lue myös:

    Uusimmat