Sambialaismies kuoli Wagner-joukoissa Ukrainassa – video näyttää, miten vankeja värvätään: "Jos lähdet kanssamme, paluuta ei ole"

3:13
Katso CNN-raportti Nyirendan tapauksesta ja Wagnerin kytköksistä Afrikan maihin.

Wagner-palkkasotilasyhtiön perustaja Jevgeni Prigozhin sanoi tiistaina, että Ukrainassa rintamalla kuollut sambialaismies taisteli Wagnerin joukoissa.

Sambia vaatii Venäjältä selitystä, miten 23-vuotias sambialaismies on päätynyt Ukrainan rintamalle.

Lemekhani Nyirenda opiskeli Venäjällä ydinteknologiaa, mutta oli päätynyt istumaan yhdeksän vuoden vankeustuomiota. Hänen isänsä kertoo uutistoimisto Reutersille, että tuomio koskee huumausainerikosta. 

Perheellä ei ole tietoa, milloin tai miten Nyirenda olisi värvätty Wagneriin. Sambian ulkoministeriö kertoo työskentelevänsä Nyirendan ruumiin palauttamiseksi hänen kotimaahansa.

Prigozhinin kyseenalaiset värväystaktiikat

Se kuitenkin tiedetään, että palkkasotilasyhtiö värvää sotilaita Venäjän vankiloista – ja että vangit solmivat näitä sopimuksia enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti.

Prigozhin tarjoaa sotilaaksi lähtemisestä vastineeksi vapautta, ja osa vangeista vaikuttaa tarttuneen tarjoukseen ilomielin. Ei kuitenkaan ole tiedossa, kuinka paljon heitä todellisuudessa painostetaan. Esimerkiksi Moscow Timesin mukaan osa vankien läheisistä on vakuuttuneita, etteivät he ole lähteneet mukaan vapaaehtoisesti. 

CNN:n haltuun saamalla videolla näkyy Prigozhin pitämässä palopuhetta tuntemattomassa vankilassa. Prigozhinin ja Wagnerin toiminta on teoriassa Venäjän lakien vastaista, mutta siitä on tullut entistä avoimempaa.

Wagneriin ovat tervetulleita murhista, raiskauksista ja muista vakavista väkivaltarikoksista tuomitut – myös kannibaalin on raportoitu värvätyn mukaan, The Insider kertoo. 

Prigozhin on myös itse ottanut näkyvämpää roolia venäläisessä mediaympäristössä, ja on julkisesti kritisoinut Venäjän perinteistä sotilasjohtoa. Putinin kokiksi tituleeratun Prigozhinin toimintaa katsotaankin usein läpi sormien.

Wagnerilla tiivis yhteys Afrikkaan

Palkkasotilasyhtiö toimii useassa Afrikan maassa, esimerkiksi New York Timesin selvityksen mukaan sillä on keskeinen rooli muun muassa Keski-Afrikan tasavallan ja Malin väkivaltaisuuksissa.

Venäjä on levittänyt Afrikan valtioihin propagandaansa jo vuosia, ja Wagnerilla on ollut tässä tärkeä rooli. Yksinkertaistettuna Venäjä haluaa istuttaa afrikkalaisten mieliin ”me vastaan he” -ajattelua, jossa Eurooppa ja Yhdysvallat nähdään vihollisina.

Wagner tarjoaa puolestaan maiden armeijoille koulutusta ja sen oppeja ylistetään, kuten CNN:n haltuun saamalla propagandavideolla Keski-Afrikasta näkyy.

Katso videolta artikkelin alussa lisää Nyirendan tapauksesta ja Wagnerin kytköksistä Afrikan maihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja