Valmentaja: Jos vain makaat sohvalla, sinusta tulee yhteiskunnan kuluerä

Istuminen tappaa - nyt ylös tuolista! 25:34

Valmentaja Matti Heikkilän mielestä ei ole jokaisen oma asia, harrastaako liikuntaa vai makaako sohvalla.

– Silloin, kun pötkötät siellä sohvalla, olet melko varmasti kuluerä tälle maalle aika nopeassa aikavälissä, jos et hoida itseäsi. Se kuluerä tarkoittaa sitä, että rasitat tämän maan taloutta omilla elämäntavoilla, Matti Heikkilä sanoi lähetyksessä.

Heikkilä, joka työskenteli ennen eläköitymistään vuosikymmeniä testauspäällikkönä Suomen Urheiluopistolla, selitti liikkumattomuuden johtavan sairastumisiin ja sitä myötä hoitokuluihin.

– Jos lihaksia ei käytä, ne surkastuvat ja toimintakyky heikkenee. Sitten tarvitsee lisälaitteita, jotka maksavat ihan älyttömästi. Keho on psykofyysinen kokonaisuus, ja liikunta on fyysisyyttä ja myös sitä henkistä hyvinvointia. Jos me emme sitä tee, niin me emme voi hyvin, ja olemme sen jälkeen kuluerä.

THL:n tilastot kertovat, että terveydenhuoltomenot ovat kasvaneet Suomessa vuosien 1995 ja 2013 välillä 11,8 miljardista eurosta 18,5 miljardiin euroon.

– Tuohon 18,5 miljardiin kuuluu yksi–kaksi miljardia menoja liikkumattomuuden vuoksi. Se on hirvittävä summa, johon pitäisi liikkumalla päästä tekemään säästöjä.

– Meillä on työurien pidentämiset ja monet muut asiat tässä yhteiskunnan agendalla. Jos me ei saada tätä (liikkumis)asiaa myöskin kuntoon, niin ne ovat aika abstrakteja tavoitteita, Heikkilä sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat