Valkosipulin voi korvata erikoisella aineksella – oletko kokeillut?

Jos haluat saada kaikki valkosipulin terveyshyödyt mutta välttää sen aiheuttaman pahanhajuisen hengityksen, kannattaa sinun käyttää ruoanlaitossa valkosipulin sijaan hieman erikoisempa yrttiä, karhunlaukkaa.

Karhunlaukka on valkosipulinmakuinen yrtti, joka vastaa myös lääkinnällisiltä ominaisuuksilta valkosipulia. Karhunlaukan maku on kuitenkin hieman tunkkaista valkosipulia raikkaampi.

Tämä metsässä kasvava yrtti on levinnyt laajalle Eurooppaan, mutta Suomessa karhunlaukkaa kasvaa ainoastaan Ahvenanmaalla sekä Lounais-Suomen saaristossa. Karhunlaukka on erittäin suosittu yrtti muun muassa Saksassa sekä Ruotsissa.

Sopii yrttivoihin ja pestoon

Karhunlaukkaa voi ostaa kuivattuna, jolloin se on erittäin riittoisaa ruoanlaitoissa. Kuivattuna karhunlaukan säilyvyys on myös hyvä ja yrttipussia voi pitää kaapissa useamman vuoden.

Karhunlaukkaa voi käyttää valkosipulin lailla ja siitä valmistuu helposti vaikkapa maukas yrttivoi. Noin 250 grammaan voita riittää kaksi teelusikallista karhunlaukkaa. Yrtti sopii mainiosti myös esimerkiksi pestoon, oliiviöljyyn, salaattikastikkeisiin sekä marinadeihin.

Ei aiheuta pahanhajuista hengitystä

Vaikka karhunlaukka vastaa maultaan ja terveyshyödyiltään valkosipulia, voitaa se yhdessä seikassa valkosipulin mennen tullen: karhunlaukka ei nimittäin aiheuta lainkaan pahanhajuista hengitystä!

Kun karhunlaukan vahva maku on poistunut suusta, poistuu samalla myös haju.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja