IMF valmistelee lisärahoitusta Ukrainalle – suuri osa takaisin vallatusta alueesta täysin turvattu – MTV seurasi sotaa 13. syyskuuta

Kartat kertovat: Näin Ukraina on vallannut takaisin alueitaan 3:31
Näin Ukraina on vallannut takaisin alueitaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 13. syyskuuta 2022.

  • Zelenskyi: Ukrainan joukot vallanneet Venäjältä takaisin yli 6 000 neliökilometrin verran maata
  • Valkoinen talo: Ukrainan eteneminen on ollut vaikuttavaa
  • Ukrainan mukaan Venäjän joukot pakenevat Harkovan alueella
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.50: IMF valmistelee lisää hätäapurahoitusta Ukrainalle

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtaja Kristalina Georgieva kertoo keskustelleensa tiistaina Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin kanssa pidempiaikaisesta yhteistyöstä, jonka myötä voitaisiin kehittää kattava rahoitusohjelma Ukrainalle.

Georgieva kertoi Reutersille IMF:n henkilöstön tapaavan Ukrainan viranomaisia lähiviikkoina.

Hän kertoi IMF:n hallituksen suhtautuvan myönteisesti ehdotukseen, jonka mukaan maille, jotka ovat kärsineet eniten Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, voitaisiin suunnata lisää hätäapua.

Näillä näkymin tämä tietäisi Ukrainalle saman verran hätäapua kuin se sai viime maaliskuussa eli 1,4 miljardia dollaria.

22.30: Zelenskyi: 4 000 neliökilometrin takaisin vallattu alue täysin turvattu

Ukrainalla on taas täysi hallinta 4 000 neliökilometrin kokoisesta alueesta, jonka se valtasi takaisin Venäjältä. Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi kertoi asiasta tiistaina.

Maanantaina Zelenskyi kertoi Ukrainan ottaneen takaisin 6 000 neliökilometrin kokoisen alueen. Ukrainan hallinto kuitenkin terävöittää, että alueen takaisin ottaminen on eri asia kuin sen turvallisuuden täysi vahvistaminen.

20.00: Scholz vetosi Putiniin puhelimessa: toivoo aselepoa ja Venäjän vetäytymistä

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kävi tiistaina puhelinkeskustelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Scholz kehotti Putinia etsimään tulitaukoon perustuvaa diplomaattista ratkaisua sekä vetämään Venäjän asevoimien joukot täysin pois Ukrainasta.

– Liittokansleri painotti, että kaikkiin Venäjän toimiin uusien alueiden haltuunottamiseksi tullaan vastaamaan ja alueiden liittämisiä ei tulla tunnustamaan missään olosuhteissa, liittokanslerin tiedottaja kertoo Reutersille.

90-minuuttisen puhelun aikana Scholz painotti myös, kuinka tärkeää Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuuden varmistaminen on. Liittokansleri kehotti Putinia myös kunnioittamaan YK:n tukemaa sopimusta viljakuljetusten turvaamiseksi.

18.15: Ukrainan puolustusministeriö kuittailee pakeneville Venäläisille

Ukrainan puolustusministeriö jakoi Twitterissä kuvan, jossa ukrainalaiset sotilaat poseeraavat venäläisten tankin edessä.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan venäläiset jättivät perääntyessään jälkeensä kymmenittäin ehjiä ja tankattuja ajoneuvoja.

– Juokse, jänis, juokse, puolustusministeriö kirjoittaa.

17.04: Miehittäjät evakuoivat kiireellisesti perheitään Krimiltä ja Etelä-Ukrainasta

Ukrainan tiedusteluosaston mukaan venäläisten asiamiesten, tiedustelu-upseerien ja sotilaskomentajien "kiireellinen evakuointi" on meneillään, vaikka he ovat vakuuttaneet väestölle, että alue on turvallinen. Raportin mukaan tapahtumat ovat suoraa seurausta Ukrainan onnistuneista vastahyökkäyksistä. Asiasta kertoo The Kyiv Independent

16.30: Brittitutkija: Venäjän romahdus olisi nopea ja yllättävä

Brittiläisen Venäjä-tuntijan Keir Gilesin mukaan Ukrainan sodan takaiskujen vaikutus Venäjän johdon asemaan jää nähtäväksi.

Viime päivinä lännessä on kiinnitetty huomiota venäläisten propagandistien puheisiin, joissa ongelmat sotarintamalla on myönnetty, tai joidenkin paikallispoliitikkojen vaatimuksiin presidentti Vladimir Putinin erosta.

–  Olisi houkuttelevaa tulkita ne ensimmäisiksi halkeamiksi järjestelmässä, mikä voisi johtaa nopeaan romahdukseen –  koska kun nämä asiat lähtevät Venäjällä liikkeelle, ne etenevät nopeasti, Giles sanoo STT:n haastattelussa.


14.49: Ukraina: Venäjä valmistelee uusia iskuja Zaporizhzhjan ydinvoimalaan

Ukrainan tiedustelutiedon mukaan Venäjä valmistelee uusia iskuja ydinvoimalan alueelle tavoitteenaan iskea Ukrainan infrastruktuuriin, erityisesti energiantuotantoon.

– Putin haluaa syöstä Ukrainan ja koko Euroopan pimeään, kylmään talveen, sanoi Ukrainan puolustustiedustelupalvelun tiedottaja Yuriy Yusov The Kyiv Independentin mukaan.

14.01: Kuvernööri: Venäjän armeija jättää tärkeän Kreminnan kaupungin

– Kaupunki on "täysin tyhjä", ja paikallisten partisaanien nostama Ukrainan lippu liehuu edelleen korkealla, Luhanskin kuvernööri Serhiy Haidai kirjoittaa Telegramissa.

Asiasta kertoo The Kyiv Independent.

Kreminna on kaupunki Ukrainan Luhanskin alueen Sjevjerodonetskin piirissä. 

13.14: Ruotsi lahjoittaa 500 000 koronarokotetta Ukrainaan

Reuters kertoo Ruotsin lahjoittavan 500 000 koronarokotetta Ukrainaan.

Rokotteet ovat Pfizerin ja BioNTechin valmistamia.

12.38: Ukrainalaistiedustelu: Venäjä havittelee neuvostoaikaisia ampumatarvikkeita Tadžikistanista

The Kyiv Independentin mukaan Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosasto kertoo, että Venäjä pyrkii ostamaan neuvostoaikaisia ampumatarvikkeita Tadžikistanista. Venäjä oli pyytänyt saada ostaa 220 mm:n Uragan-raketteja ja 203 mm:n kranaatteja Pion-tykistöjärjestelmään sekä muuta kalustoa.

Ukrainalaistiedustelu väitti myös, että Venäjä on tarjonnut eläkkeellä oleville tadžikistanilaisille sotilaille sopimuksia taistella Venäjän asevoimissa Ukrainassa.

12.19: Asiantuntijoiden mukaan lopun alku on alkanut Venäjällä

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smithin mukaan Ukrainan onnistunut vastahyökkäys on Venäjän presidentin Vladimir Putinin aseman ja koko hallintokoneiston kannalta ehdottoman huono uutinen.

– Se näkyy siinä, että Venäjällä on nyt ruvennut tulemaan kriittisiä äänenpainotuksia enemmän, Smith sanoo.

Parikymmentä Moskovan ja Pietarin kunnanvaltuutettua on vaatinut jo presidentti Putinin eroa, uutisoi muun muassa venäjänkielinen Meduza. Soraäänet eivät yllätä, mutta ne kertovat laajemmasta tyytymättömyydestä.

Smithin mukaan kunnanvaltuutettujen äänet kertovat nimenomaan ruohonjuuritason mielipiteistä.

– Lopun alku on Putinin hallinnolle nyt ehdottomasti alkanut. Putin ei tule olemaan enää montaa vuotta Venäjän presidenttinä, Smith sanoo.

Lue lisää aiheesta täältä.

Ukrainan vastahyökkäys etenee - lähtölasku Putinille on alkanut, arvioi suomalaistutkija 5:56
Ukrainan vastahyökkäys etenee – lähtölasku Putinille on alkanut, arvioi suomalaistutkija.

10.37: ISW: Myös etelässä merkkejä Ukrainan merkittävästä etenemisestä

Vaikka päähuomio Ukrainan sodassa on siirtynyt Harkovan alueelle Ukrainan menestyksekkään vastahyökkäyksen vuoksi, myös maan eteläosissa käynnissä olevassa vastahyökkäyksessä on merkittäviä etenemisen merkkejä, huomauttaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan tästä kertovat vetäytyminen Kyselivkan kaupungista sekä raportit Venäjän joukkojen antautumisneuvotteluista.

15 kilometriä luoteeseen Hersonin kaupungista sijaitsevasta Kyselivkasta otetut satelliittikuvat näyttävät, että vain neljä Venäjän sotilasajoneuvoa on jäljellä entisisissä hyökkäysasemissa. Muut ovat vetäytyneet, ISW kertoo.

Lisäksi ISW kertoo Kyselivkasta liikkuvista huhuista, joiden mukaan Venäjän tukemien separatistien joukot ovat lähteneet kaupungista ja vetäytyneet kohti Dnepr-jokea.

Lue lisää aiheesta täältä

8.48: Zelenskyi: Ukraina vallannut takaisin yli 6 000 neliökilometriä 

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot olisivat syyskuun aikana vallanneet Venäjältä takaisin yli 6 000 neliökilometrin verran maata Ukrainan itä- ja eteläosissa. Joukkojen liikkuminen jatkuu, Zelenskyi sanoi maanantain myöhäisillan puheessaan.

8.23: Venäjällä voi kulua vuosia jälleenrakentaa yksi sen arvostetuimmista panssarivaunuyksiköistä

Britannian puolustusministeriön arvion mukaan Venäjällä voi mennä vuosia rakentaa uudelleen yksi sen arvostetuimmista panssarivaunuyksiköistä.

Venäjä on kokenut isoja tappioita Harkovassa viime päivinä ja sen joukot ovat heikentyneet.

7.05: Yhdysvaltojen presidentin hallinnon edustaja kuvailee CNN:lle Ukrainan viimeaikaisen vastahyökkäyksen etenemistä vakuuttavaksi.

Edustajan mukaan Ukrainan vastahyökkäystä ei kuitenkaan vielä voida varmasti pitää suurena käännekohtana sodassa.

Myös Yhdysvaltojen puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kommentoi maanantaina CNN:lle, että Ukrainan vastahyökkäyksen etenemistä ei voida vielä kuvailla isoksi käännekohdaksi. 

– On kuitenkin ilmiselvää, että nämä tapahtumat ovat erittäin vakuuttavia. Se, mitä me aiomme tehdä, on jatkaa Ukrainan tukemista heidän ponnistelujensa onnistumiseksi.

Katso video: Ukraina sanoo vastahyökkäyksensä etenevän sekä itäisellä että eteläisellä rintamalla. Näin tilannetta arvioi MPKK:n sotilasprofessori Janne Mäkitalo.

Ukraina sanoo vastahyökkäyksensä etenevän sekä itäisellä että eteläisellä rintamalla 3:34

Elokuun lopulla Ukraina kertoi aloittaneensa hyökkäyksen Etelä-Ukrainassa vallatakseen takaisin Hersonin kaupungin, jonka Venäjä oli valloittanut maaliskuun alussa. Kyseessä oli disinformaatiokampanja, jonka tavoitteena oli harhauttaa Venäjän joukkoja. Venäjä meni halpaan ja siirsi joukkojaan etelään.

Todellinen vastahyökkäys käynnistyi kuitenkin idässä Harkovan alueella. Ukraina kertoo vapauttaneensa siellä viimeisen vuorokauden aikana yli 20 asutuskeskusta ja muun muassa Izjumin kaupungin.

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä on keskeyttänyt uusien sotilasyksiköiden lähettämisen Ukrainaan sen jälkeen, kun Ukraina onnistui tekemään merkittävän vastaiskun Harkovassa.

Brittimedia The Guardian kertoi maanantaina Ukrainan asevoimien kirjoittamasta Facebook-viestistä, jonka mukaan epäluottamus komentoketjuun, tieto kuolonuhrien määrästä  ja muun muassa omien haavoittuneiden kohtelu on saanut monet venäläiset vapaaehtoiset kieltäytymään lähtemästä taisteluun. Guardian huomauttaa, että kyseessä on vahvistamaton tieto eikä Kreml ole kommentoinut tilannetta.

Kansainvälisen politiikan professori ja Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg arvioi maanantaina Ukrainan onnistuneen vastahyökkäyksen maan itäosassa olleen Venäjälle yllätys.

Forsbergin mukaan Venäjä ei voi seuraavaksi oikein muuta kuin uudelleen ryhmittää joukkojaan ja vahvistaa alueita, jossa Ukrainan hyökkäys on todennäköisempää. Hänen mukaansa kritiikkiä on noussut jonkin verran venäläisten nationalistien piireissä – mutta ei sodan lopettamiseksi, vaan sen kiihdyttämiseksi.

Seuraava vaihtoehto Venäjälle voi Forsbergin mukaan olla, että se yrittää kiihdyttää sotaa, mutta ongelmaksi voi hänen mukaansa nousta venäläisjoukkojen motivaation puute.

Voit lukea hyökkäyssodan edellisen päivän seurantaa tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat