Ukraina: Venäjä keskeyttänyt uusien sotilasyksikköjen lähettämisen Ukrainaan – MTV seurasi sotaa 12. syyskuuta

Paljon kertova video Venäjän rajalta: Ukrainan joukot tekevät selväksi, että takaisin ei ole tulemista 0:35
Ukrainan sotilaat ovat saavuttaneet Ukrainan ja Venäjän välisen rajan Koillis-Ukrainassa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 12. syyskuuta 2022. 

  • Ukraina kertoo vallanneensa takaisin yli 20 asutuskeskusta vuorokauden aikana
  • Ukraina väittää vapauttaneensa merkittävän Kupjanskin kaupungin
  • BBC Russia: Venäläisjoukot hylänneet myös Izjumin Harkovan alueella
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.10: Ukraina: Venäjä on keskeyttänyt uusien sotilasyksikköjen lähettämisen Ukrainaan

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä on keskeyttänyt uusien sotilasyksiköiden lähettämisen Ukrainaan sen jälkeen, kun Ukraina onnistui tekemään merkittävän vastaiskun Harkovassa.

Guardian kertoo Ukrainan asevoimien kirjoittamasta Facebook-viestistä, jonka mukaan epäluottamus komentoketjuun, tieto kuolonuhrien määrästä  ja muun muassa omien haavoittuneiden kohtelu on saanut monet venäläiset vapaaehtoiset kieltäytymään lähtemästä taisteluun. Guardian huomauttaa, että kyseessä on vahvistamaton tieto eikä Kreml ole kommentoinut tilannetta.

17.50: Asiantuntija: Venäjä voi yrittää kiihdyttää sotaa vastatoimena tappioille Itä-Ukrainassa 

Kansainvälisen politiikan professori ja Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg arvioi, että Ukrainan onnistunut vastahyökkäys maan itäosassa oli Venäjälle yllätys. Forsbergin mukaan Venäjä ei voi seuraavaksi oikein muuta kuin uudelleen ryhmittää joukkojaan ja vahvistaa alueita, jossa Ukrainan hyökkäys on todennäköisempää. Forsbergin mukaan kritiikkiä on noussut jonkin verran venäläisten nationalistien piireissä – mutta ei sodan lopettamiseksi, vaan sen kiihdyttämiseksi. Mitään suurta heilahdusta maan eliitin tai kansalaisten mielipiteissä ei näytä tapahtuneen.

Seuraava vaihtoehto Venäjälle voikin olla, että se yrittää kiihdyttää sotaa.

–  Eli tällöin vaihtoehtona olisi lisätä joukkojen mobilisaatiota ja sodan resursseja ja samalla eskaloida sotaa entisestään, kuten kansallismieliset vaativat.

Ongelmaksi voi kuitenkin Forsbergin mukaan nousta venäläisjoukkojen motivaation puute. 

15.31: Yli tuhat ihmistä on kuollut Izjumin kylässä kuuden kuukauden taisteluiden aikana

Reutersin mukaan yli tuhat siviiliä on kuollut Izjumin kylässä sodan aikana. Haastatellun kaupunginvaltuuston jäsenen mukaan kaupunkiin jäi kymmenisen tuhatta ihmistä Venäjän valloitettua kaupungin.

Hän epäilee, että kuolleita voi olla enemmänkin, ja monet ovat kärsineet muun muassa lääkepulasta.

15.06: IAEA: Ukraina ja Venäjä kiinnostuneita luomaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille suojavyöhykkeen

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA:n päällikkö Rafael Grossi kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että Ukraina ja Venäjä ovat osoittaneet kiinnostusta suojavyöhykkeen luomiseen Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille. 

IAEA:n mukaan molemmat osapuolet ovat esittäneet järjestölle kysymyksiä suunnitelmasta, jonka ideana on estää sotilaallisia toimenpiteitä kuten tykistötulta voimalan alueella, joka voisi vahingoittaa voimalaa tai sen voimalinjoja, vaarantaen sen turvallisuuden. 

14.27: Ukrainan puolustusministeriön tiedustelu: pakenevat venäläissotilaat ryöstelevät mennessään puhelimia ja tietokoneita

Ukrainan puolustusministeriön tiedustelu ilmoitti 12. syyskuuta, että venäläissotilaat varastavat generaattoreita ja paikallisten asukkaiden henkilökohtaisia tavaroita, kuten puhelimia ja tietokoneita, paetessaan syvemmälle miehitetyille alueille.

14.20: Harkovaan uusia iskuja, pormestarin mukaan kaupunki on jälleen ilman sähköä ja vettä

Harkovan pormestari kertoo Reutersin mukaan, että kaupunki on jälleen ilman sähköä ja vettä uusien iskujen jälkeen. Kaupungin sähkön- ja vedenjakelu katkesi yöllä, kun Venäjä iski Ukrainan mukaan ohjuksilla alueen infrastruktuuriin. Sähköt ja vesi saatiin palautettua kaupunkiin aiemmin tänään. 

The Guardian uutisoi useaan eri lähteeseen nojaten, että Harkovaan on isketty uudelleen ohjuksilla tänään päivällä.

13.27: Kreml kommentoi ensimmäistä kertaa Ukrainan onnistunutta vastahyökkäystä

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kremlin puhemies Dmitry Peshkov on kommentoinut toimittajien kanssa käydyssä puhelussa sodan uusimpia käänteitä. Peshkov totesi niukkasanaisesti, että Venäjä tulee saavuttamaan kaikki sen "erikoisoperaation" tavoitteet. 

Hän myös totesi, että neuvotteluja Zaporizhzhjan ydinvoimalan demilitarisoinnista ei ole käyty. Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on suositellut aiemmin kaikkien joukkojen vetämistä pois ydinvoimala-alueelta. 

Peshkov ei myöskään suostunut kommentoimaan kysymyksiä mahdollisesta Venäjän armeijan täydestä liikekannallepanosta.

12.55: Ukraina väittää osan Hersonin alueella taistelevista venäläisjoukoista haluavan neuvotella antautumisesta

Ukrainalainen The Kyiv Independent uutisoi, että Hersonin alueen taisteluista vastaava eteläinen sodanjohto kertoo osan venäläisistä sotilaista yrittävän neuvotella aseittensa laskemisesta. 

12.47: ISW: Venäjän eteneminen Donetskin ja Bakhmutin ympäristössä on menettänyt merkityksensä Ukrainan vastahyökkäyksen takia

Tutkimusinstituutti The Institute for the Study of War toteaa Twitterissä, että Harkovan alueen takaisinvaltaus on kääntänyt sodan kulun Ukrainan hyväksi, mutta nykyinen vastahyökkäys ei vielä lopeta sotaa.

Instituutin mukaan Ukrainan viime viikolla takaisinvaltaama Izjumin kaupunki oli Venäjälle merkittävä Donetskin alueen kokonaan valtaamiseksi.

Izjumin menetyksen jälkeen Venäjän hyökkäyspyrkimykset Bakhmutin ja Donetskin ympäristössä ovat muuttuneet "operatiivisesti mielettömiksi" ilman tukea Izjumin suunnasta, ja ovat instituutin mukaan sotilasvoiman tuhlausta Venäjän jo valmiiksi rajoitetussa tilanteessa. 

Instituutin mukaan Venäjä on silti jatkanut operaatioitaan Bakhmutin ja Donetskin ympäristössä, vaikka se tarvitsisi kipeästi joukkoja sekä etelässä Hersonin että idässä Luhanskin alueen puolustamiseksi. 

11.57: Mika Aaltola peräänkuuluttaa Euroopalta päättäväisyyttä – "Häviöt sodassa eivät ole pieniä asioita"

11.42: Pekka Toveri: Tämä Ukrainan vastahyökkäyksestä tiedetään varmasti

Ukraina onnistui harhauttamaan Venäjän joukkoja Hersoniin ja harhautuksen turvin tekemään nopean yllätyshyökkäyksen Harkovassa.

Hyökkäyksessä Ukraina on edennyt nopeasti ja onnistunut valtaamaan takaisin alueet Kupjanskista Izjumiin.

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri vahvistaa, että Ukrainan takaisin valtaama alue on toistatuhatta neliökilometriä ja että hyökkäys on jatkunut vielä eteenpäin.

Toveri sanoo, että ukrainalaisten kuvamateriaalin perusteella voidaan saada sellainen kuva, että venäläiset ovat paenneet varsin kovaa vauhtia.

Lue Toverin koko analyysi täältä.

11.36: Ukraina sanoo vallanneensa takaisin yli 20 asutuskeskusta viimeisen vuorokauden aikana 

Ukraina on vallannut takaisin yli 20 asutuskeskusta vihollisjoukoilta viimeisen vuorokauden aikana, sanoi Ukrainan asevoimat lausunnossaan maanantaiaamuna. Takaisin vallatut asutuskeskukset ovat armeijan mukaan nyt täysin Ukrainan hallinnassa.

Ukraina kertoi viikonloppuna edenneensä nopeasti vastahyökkäyksessään Harkovan alueella. Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan maan joukot ovat vallanneet muun muassa Balaklijan, Izjumin ja Kupjanskin kaupungit.

Ukrainan armeijan lausunnon mukaan Venäjän joukot "hylkäävät asemansa nopeasti ja pakenevat".

9.54: Brittitiedustelu arvioi Venäjän perääntyvän laajasti Harkovan ja myös Hersonin alueella

Britannian sotilastiedustelu kertoo Twitter-tilillään Venäjän sodanjohdon todennäköisesti määränneen joukkonsa perääntymään Harkovan alueella Oskil-joen länsipuolelta. 

Tiedotteessa arvioidaan myös Venäjällä olevan runsaasti vaikeuksia etelässä Hersonin aluella, jossa se ei kykene huoltamaan Dnipro-joen länsipuolella Hersonin kaupunkia ja sen ympäristöä puolustavia joukkojaan. Ukraina ilmeisesti tulittaa tykistöllään ja heittimillään joen ylityskohtia niin taajaan, että Venäjä ei kykene korjaamaan siltayhteyksiä.

Brittitiedustelu arvioi Ukrainan nopean menestyksen vaikuttaneen merkittävästi Venäjän operatiiviseen toimintaan, ja suurimman osan Venäjän joukoista käsketyn hätäiseen puolustukseen. Tiedustelun mukaan joukkojen luotto ylempään sodanjohtoon on todennäköisesti murenemassa entisestään.

9.17: Zelenskyiltä jyrkkä vastaus Venäjän iskuihin Harkovan alueella

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vastasi Venäjän viimeöisiin ohjusiskuhin viestipalvelu Telegramissa. Ohjusiskut oli kohdistettu Ukrainan mukaan Harkovan alueen sähkön- ja vedenhuoltoon.

– Luuletteko edelleen voivanne pelotella meitä, murtaa meidät, saada meidät taipumaan?

– Historia tulee asettamaan kaiken paikalleen. Meillä tulee olemaan kaasua, valoa, vettä ja ruokaa... ja ilman teitä, Zelenskyi kirjoittaa Venäjälle osoitetussa vastauksessaan.

Asiasta kertoo The Guardian

8.59: Ukraina sanoo Venäjän kostaneen tappioistaan Harkovassa 

Ukraina syyttää Venäjää ohjusiskuista Harkovan alueella ja sanoo Venäjän nyt kostavan viime päivinä kokemistaan tappioista.

Harkovan pormestari Ihor Terekhovin mukaan yksi ohjuksista on katkaissut kaupungin sähkö- ja vesihuollon. 

Myös Dniprossa, Pultavassa ja muissa itäisissä kaupungeissa raportoitiin sähkökatkoksista, jotka saattoivat vaikuttaa miljooniin siviileihin, mutta presidentti Volodomyr Zelenskin kansliapäällikön sijainen Kyrylo Tymoshenko sanoi myöhemmin, että sähköt oli palautettu joillakin alueilla.

Asiasta kertoo The Guardian.

8.23: Putinin älähdys ”jäätyvästä suden hännästä” viestii hädästä ja suuttumuksesta – kaasun hintakatolla olisi merkittävät vaikutukset

Venäjän presidentin Vladimir Putinin voimakas reaktio Euroopan komission ehdottamaan venäläisen kaasun hintakattoon ja Nord Stream 1 -kaasuputken sulkeminen kokonaan kertovat Venäjän hädästä ja pakotteiden tehosta. Venäjä voi kuitenkin vielä vastata pakotteisiin esimerkiksi lopettamalla öljyn tuonnin tai lisäämällä väkivaltaa Ukrainassa.

Putin uhkasi lopettaa energianviennin Eurooppaan kokonaan, mikäli Euroopan komissio päättäisi asettaa venäläiselle kaasulle viime viikolla väläytellyn hintakaton.

Aleksanteri-instituutin professori Veli-Pekka Tynkkynen pitää Putinin suuttumusta hintakattosuunnitelmasta mielenkiintoisena.

– Se kertoo, että hintakatolla on Venäjälle merkittäviä negatiivisia vaikutuksia, jos se asetetaan, Tynkkynen sanoo.

Lue lisää aiheesta täältä.

8.10: Venäjä on lopettanut humanitaarisen avun toimittamisen Hersonin alueelle

The Kyiv Independentin mukaan Venäjä on lopettanut humanitaarisen avun toimittamisen Hersoniin Vasylivkan kaupungin kautta, joka sijaitsee Zaporizhzhjan alueella.

Hersonin pormestarin neuvonantaja Roman Holovnia kertoi Espresso TV:lle, että alueen asukkaiden tilanne tulee pahenemaan entisestään.

5.42: Zelenskyi vahvisti Izjumin takaisinvaltauksen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vahvisti sunnuntai-iltana päivittäisessä puheessaan ukrainalaisjoukkojen vallanneen takaisin Izjumin kaupungin itäisessä Ukrainassa.

Puheessa lueteltiin Venäjältä takaisin vallattuja alueita, joista viimeisimpinä on Zelenskyin mukaan vallattu Balaklijan, Izjumin ja Kupjanskin kaupungit.

Venäjä valtasi Izjumin kaupungin keväällä.

Ajatushautomo Institute for the Study of War arvioi jo sunnuntaiaamuna julkaistussa tilannekatsauksessaan, että Izjumin takaisinvaltaus olisi suurin sotilaallinen voitto Ukrainalle sitten maaliskuisten Kiovan taisteluiden.

Ajatushautomon mukaan Venäjä käytti kaupunkia ja sen läpi kulkevaa E40-tietä hyödyksi hyökkäyksissään etelään Slovjanskin suuntaan.

Venäjän aloittaman laajamittaisen hyökkäyssodan 200:s päivä oli sunnuntaina. Presidentti omistikin sunnuntaisen puheensa kaikille, jotka ovat puolustaneet 200 päivää Ukrainaa.

Zelenskyi myös tviittasi sunnuntai-iltana siitä, että Venäjä on hänen mukaansa syypää laajoihin sähkökatkoihin ympäri Itä-Ukrainaa. Hän syytti Venäjää tietoisesti tehdyistä iskuista siviili-infrastruktuuria vastaan.

Voit lukea hyökkäyssodan edellisen päivän seurantaa tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat