Ukraina on vallannut takaisin lisää alueita – näin vastahyökkäys on edennyt

Kartat kertovat: Näin Ukraina on vallannut takaisin alueitaan 3:31
Kartat näyttävät miten tämänhetkiseen tilanteeseen Ukrainassa on tultu.

Ukrainan sodassa on tapahtunut viime päivinä nopeita käänteitä, kun Ukraina on vallannut takaisin Venäjän hallussa olleita alueita. Tämänhetkiseen tilanteeseen sodassa on vaikuttanut niin ukrainalaisten sotataito kuin disinformaatio. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti maan aloittavan sotilaallisen erikoisoperaation Ukrainassa 24. helmikuuta. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan useista eri suunnista. Tavoitteena oli pääkaupunki Kiovan valloitus heti sodan alkupäivinä.

Kunnianhimoinen tavoite epäonnistui ja Ukraina onnistui pitämään Kiovan hallussaan. Venäjä oli pakotettu perääntymään ja uudeelleenjärjestäytymään.

Sodan edetessä sen painopiste siirtyi Etelä- ja Itä-Ukrainaan. Kesän aikana rintamalinjat jämähtivät lähes paikoilleen.

Ukraina pyrki vastahyökkäyksiin iädässä ja maan eteläosissa. Yhdysvaltojen kesän alussa toimittamat HIMARS-raketinheitinjärjestelmät mahdollistivat hyökkäykset Venäjän rintamalinjojen taakse. Tämän uskotaan vaikuttaneen negatiivisesti Venäjän mahdollisuuksin edetä.

Disinformaatio toimi

Elokuun lopulla Ukraina kertoi aloittaneensa hyökkäyksen Etelä-Ukrainassa vallatakseen takaisin Hersonin kaupungin, jonka Venäjä oli valloittanut maaliskuun alussa. Kyseessä oli disinformaatiokampanja, jonka tavoitteena oli harhauttaa Venäjän joukkoja. Venäjä meni halpaan ja siirsi joukkojaan etelään.

Todellinen vastahyökkäys käynnistyi kuitenkin idässä Harkovan alueella. Ukraina kertoo vapauttaneensa siellä viimeisen vuorokauden aikana yli 20 asutuskeskusta ja muun muassa Izjumin kaupungin. Kaikkiaan se on vallannut takaisin yli 3000 neliökilometrin kokoisen alueen.

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjän joukot pakenevat nyt alueelta nopeasti ja hylkäävät asemiaan.  Samaan aikaan Ukrainan vastahyökkäys on edennyt myös Hersonin alueella, jossa se kertoo vallanneensa takaisin 500 neliökilometriä.

Venäjä ei ainakaan virallisesti ole tunnustanut tilannetta. Päinvastoin Kremlin näkemys kertoo aivan toisesta todellisuudesta.

– Tottakai Venäjä saavuttaa kaikki tavoitteet, jotka se on erikoisoperaatiolle asettanut, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi tänään. 

Britannian sotilastiedustelun arvion mukaan Ukrainan joukkojen nopean eteneminen vaikuttaa merkittävästi Venäjän toimintaan ja Venäjän joukot joutuvat nyt keskittymään hätäpuolustautumiseen.

Lue myös:

    Uusimmat