ISW: Myös etelässä merkkejä Ukrainan merkittävästä etenemisestä – ukrainalaisten mukaan venäläiset haluavat jopa antautua

Hetkiä takaisinvalloitetulla Harkovan alueella: koskettava runo paljastuu propagandan alta, Ukrainan sotilaita kohdellaan vapauttajina 0:57
Video: Hetkiä takaisinvalloitetulla Harkovan alueella: koskettava runo paljastuu propagandan alta, Ukrainan sotilaita kohdellaan vapauttajina

Vaikka päähuomio Ukrainan sodassa on siirtynyt Harkovan alueelle Ukrainan menestyksekkään vastahyökkäyksen vuoksi, myös maan eteläosissa käynnissä olevassa vastahyökkäyksessä on merkittäviä etenemisen merkkejä, huomauttaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan tästä kertovat vetäytyminen Kyselivkan kaupungista sekä raportit Venäjän joukkojen antautumisneuvotteluista.

15 kilometriä luoteeseen Hersonin kaupungista sijaitsevasta Kyselivkasta otetut satelliittikuvat näyttävät, että vain neljä Venäjän sotilasajoneuvoa on jäljellä entisisissä hyökkäysasemissa. Muut ovat vetäytyneet, ISW kertoo.

Lisäksi ISW kertoo Kyselivkasta liikkuvista huhuista, joiden mukaan Venäjän tukemien separatistien joukot ovat lähteneet kaupungista ja vetäytyneet kohti Dnepr-jokea.

Vetäytyminen vaarantaa Venäjän puolustusta

Kyselivka on strategisesti merkittävä kaupunki venäläisille Hersonin kaupungin ympärillä, sillä se on viimeinen merkittävä asutuskeskus Ukrainan asemien ja Hersonin kaupungin reunamien välillä. Kaupunkien välillä kulkee myös E58-moottoritie ja rautatie.

– Ilmeinen vetäytyminen näistä asemista voi vaarantaa Venäjän kykyä puolustaa Hersonin kaupungin luoteisosia, ja se viittaa siihen, että venäläisjoukoilla on välitön vaara asemissaan.

Sunnuntain Kymmenen uutisissa vieraillut Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg arvioi, että Ukrainan menestyksekäs vastahyökkäys Harkovassa voi avata portteja myös Hersonin alueella. 

– Venäjällä on nyt suuri kiire viedä nopeasti joukkoja Harkovaan tulppaamaan Ukrainan hyökkäystä. Voi olla, että Hersoninkin alueella alkaa olla tyhjää. Jos tämäkin onnistuisi Ukrainalla, sehän olisi aika onnistunutta shakinpeluuta, Lindberg kommentoi. 

Haluaako venäläisjoukkoja antautua?

Lisäksi Ukrainan armeijan eteläisen sotilaspiirin tiedottaja Nataliya Gumenyuk väitti eilen, että Dnepr-joen oikealla rannalla Hersonin alueella sijaitsevat venäläiset joukot yrittävät neuvotella antautumisesta kansainvälisen oikeuden nojalla.

ISW arvioi, että Ukrainan operaatio Harkovassa tuskin vaikuttaa psykologisesti eteläiselle rintamalle saakka, eikä väitetyt antautumishalut etelässä johtuisi tästä.

Lue uutispäällikön kommentti: Tsaarilla ei ole vaatteita

Lue myös:

    Uusimmat