Tutkija: Lähtölaskenta Putinille on alkanut – Ukrainan menestyksekäs vastahyökkäys murentaa Venäjän johtoa

5:56
Katso Uutisaamun keskustelu: Ukrainan vastahyökkäys etenee – lähtölasku Putinille on alkanut, arvioi suomalaistutkija

Asiantuntijoiden mukaan lopun alku on käynnistynyt Venäjällä.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot olisivat syyskuun aikana vallanneet Venäjältä takaisin yli 6000 neliökilometrin verran maata Ukrainan itä- ja eteläosissa. Ukraina on viime päivinä edennyt ja Venäjä vetäytynyt varsinkin Harkovan ympäristössä.

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smithin mukaan Ukrainan onnistunut vastahyökkäys on Venäjän presidentin Vladimir Putinin aseman ja koko hallintokoneiston kannalta ehdottoman huono uutinen.

– Se näkyy siinä, että Venäjällä on nyt ruvennut tulemaan kriittisiä äänenpainotuksia enemmän, Smith sanoo.

Putinin eroa vaaditaan jo Venäjälläkin

Parikymmentä Moskovan ja Pietarin kunnanvaltuutettua on vaatinut jo presidentti Putinin eroa, uutisoi muun muassa venäjänkielinen Meduza. Soraäänet eivät yllätä, mutta ne kertovat laajemmasta tyytymättömyydestä.

– On ollut tiedossa, ettei ihan kaikki Venäjällä ole tätä sotaretkeä hyväksynyt, mutta Venäjällä on perinne hiljaisesta oppositiosta, josta kuuluu ääniä vasta siinä kohtaa, kun asiat rupeavat menemään väärään suuntaan, Smith kertoo.

Smithin mukaan kunnanvaltuutettujen äänet kertovat nimenomaan ruohonjuuritason mielipiteistä.

– Lopun alku on Putinin hallinnolle nyt ehdottomasti alkanut. Putin ei tule olemaan enää montaa vuotta Venäjän presidenttinä, Smith sanoo.

Smithiä komppaa MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä.

– Nyt on rohkeutta ensimmäistä kertaa. Sodan ensimmäisillä viikoilla oli muutama sodanvastainen mielenosoitus, sitten ihan hiljaista ja nyt alkaa nousta tällaisia merkkejä, Penttilä sanoo.

20:16

Katso myös: Kuinka lähellä sodan käännettä ollaan? Pekka Toveri kertoo ajankohtaisen sotatilanteen

Putinin seuraajasta ei ole tietoa

Asiantuntijoiden mukaan Venäjän todennäköisemmältä näyttävä epäonnistuminen johtaa Venäjän mahdollisesti laajaan kriisiin.

– Johtaako tämä kaoottinen tilanne siihen, että tulee joku länsimielinen suuntaus vai ottavatko vielä kovemman linjan johtajat vallan. Joku Nikolai Patruševin tyylinen, Penttilä pohtii.

Smithin mukaan Putin ja Patrušev ovat jo samaa ryhmää. Patrušev, 70, on turvallisuuspalvelu FSB:n entinen päällikkö, joka johtaa nykyisin Venäjän turvallisuusneuvostoa. Patruševia on pidetty yhtenä Putinin lähimmistä taustavaikuttajista ja hänen on kerrottu syöttävän Putinille kaikista jyrkintä lännenvastaista tietoa.

Tuttu näky Putinin rinnalla on ollut myös puolustusministeri Sergei Shoigu, 67. Viime viikkoina on kuitenkin puhuttu Shoigun savustamisesta ulos sodanjohdosta.

Seuraajasta ei siis ole selkeyttä, mutta myös Penttilän mukaan tilanne muistuttaa lopun alkua.

– Emme tiedä, mihin suuntaan tämä lähtee, mutta tiedämme, miten Neuvostoliiton kävi. Ei uskottu, että mitään tapahtuu, kunnes tapahtui paljon ja nopeasti, Penttilä sanoo.

Katso Penttilän ja Smithin pidempi haatattelu jutun alussa olevalta videolta.

Otsikkoa  muutettu 13.9. kello 14.25: Sitaatin eteen lisätty lähde eli tutkija selventämisen vuoksi.

Otsikkoa muutettu 13.9. kello 14.05 muodosta lähtölasku lähtölaskennaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja