Valkohäntäpeura jumittui liukkaalle jäälle ja kotkat hyökkäsivät kimppuun – pelastuslaitos riensi ilmatyynyaluksella hätiin: "Tällaista ei ole ennen sattunut"

0:25
Lappajärven pelastuslaitos pelasti valkohäntäpeuran liukkaalta jäältä ja kotkan kynsistä. Kuvissa kauriin lisäksi ilmatyynyaluksen kuljettaja, ylipalomies Hannu Övermark, palomies Anssi Nahkala ja kauriin hädän havainnut kalastaja Jukka Hanhineva.

Vaasan hätäkeskus sai tänään iltapäivällä erikoisen tehtävän, kun se joutui pelastamaan järven jäällä ollutta peuraa kotkien kynsistä.

Valkohäntäpeuran oli havainnut pilkillä ollut kalastaja. Peura ei ollut päässyt omin avuin pois järven jäältä, sillä jää oli hyvin liukas.

Kalastaja Jukka Hanhineva oli soittanut pelastuslaitokselle huomattuaan, että peuran kimppuun oli lentänyt kolme kotkaa.

– Se oli aivan keskellä järven selkää. Jää on niin liukas tällä hetkellä, kun täällä on satanut vettä, että peura ei kerta kaikkiaan pysynyt pystyssä siellä, kertoo Lappajärven paloaseman ylipalomies Hannu Övermark MTV Uutisille.

– Kotkat olivat kiusanneet ja vähän näykkineetkin sitä jo. Luulivat varmaan, että saavat siitä aterian. Kalastaja kertoi meille, että kolme maakotkaa sen kimpussa. Se voi olla osasyy siihen, että peura väsyi, Övermark sanoo.

Peura pelastettiin ilmatyynyaluksella

Övermark riensi hätiin kollegansa kanssa pelastuslaitoksen ilmatyynyaluksella. Kalastaja oli onnistunut hätyyttelemään kotkat pois.

– Ajettiin vierelle, ja jäällähän se makasi. Sidoimme sen jalat liinoilla kiinni ja nostimme sen alukseen. Ajoimme kolme kilometriä rantaan metsikköön. Siinä vapautimme sen, ja hetken aikaa se lepäsi ja katseli siinä. Sitten se loikki metsään.

Övermarkin mukaan peura ei ollut loukkaantunut tilanteessa, vaikka oli saanut kotkat kimppuunsa.

Kyseessä oli urospuolinen nuorehko, mutta liki täysikasvuinen valkohäntäpeura.

– Kyllä me eläimiä välillä pelastetaan vesistöistä, mutta tämänkaltaista ei ole kyllä koskaan ennen sattunut. Tämä oli aika erikoinen tilanne, Övermark sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja