Välipalan syöminen ei kelvannut syyksi riisua kasvomaskia – äiti ja 2-vuotias poika poistettiin lentokoneesta: "Kohtelu oli todella epäkunnioittavaa"

14 arkista asiaa, jotka korona muutti ällöttäviksi 1:15
Listasimme 14 arkista asiaa, joista korona teki ällöttäviä. Oletko samaa mieltä?

Kiista kasvomaskin käytöstä johti siihen, että Jodi ja hänen poikansa eivät päässeet lennolle. Aiheesta uutisoi muun muassa CNN.

Yhdysvaltalainen Jodi Degyansky oli palaamassa 2-vuotiaan poikansa kanssa kotiin Chicagoon sukulaisten luota Floridasta lauantaina. Hän oli varannut paikat Southwest Airlinesin lennolle, jonka oli määrä lähteä puolilta päivin Lounais-Floridan kansainväliseltä lentokentältä.

Kun he olivat istahtaneet paikoilleen koneeseen odottamaan, että lento lähtisi, poika alkoi syödä välipalaa. Hänen kasvomaskinsa oli vedetty leuan alle. Southwest Airlines edellyttää maskin tai kasvosuojaimen käyttöä 2-vuotiailta tai sitä vanhemmilta matkustajilta.

Henkilökunta huomautti useaan otteeseen maskin käytöstä

Lentohenkilökunta oli kiinnittänyt huomiota siihen, että pojalla ei ollut maskia kasvojen edessä. He huomauttivat asiasta useampaan kertaan. Jodielle todettiin, että moni perhe oli käyttänyt syömistä tekosyynä sille, että heidän lastensa ei tarvitsisi käyttää maskia ollenkaan lennolla.

– Sanoin, että siitä ei todellakaan ole kyse.

– Uskomme, että maskien käytöstä on hyötyä koronaviruksen leviämisen estämisessä. Tämä johtui vain tästä tilanteesta. Hän on 2-vuotias ja hän söi, äiti kertoo Fox Newsille.

Jodi yritti omien sanojensa mukaan useaan otteeseen saada poikaa pitämään kasvomaskia, mutta tämä työnsi sen syrjään voidakseen syödä lisää. Hän vakuutteli lentohenkilökunnalle, että poika pitäisi maskia koko loppulennon ajan, kunhan olisi syönyt.

Poistettiin lennolta

Jodi kertoo, että vaikka poika oli lopulta pitänyt maskia kasvoillaan ongelmitta jonkin aikaa, lentokone kääntyi ympäri ja palasi lähtöportille. Jodi ja hänen poikansa joutuivat poistumaan koneesta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ennen koneesta poistumistaan Jodi oli halunnut kaikkien muiden matkustajien näkevän, että pojalla oli maski. Poika oli noussut seisomaan istuimellaan, jotta mahdollisimman moni näkisi hänet.

Jodin käsitys on, että lentohenkilökunta oli jo tajunnut, että poika noudatti ohjeita, mutta koska muut matkustajat olivat joutuneet odottamaan, heidän ei annettu jäädä lennolle. 

– Saamamme kohtelu oli todella epäkunnioittavaa, Jodie kertoo.

– Tilanne oli henkisesti todella stressaava ja nöyryyttävä, koska mehän noudatimme lentoyhtiön sääntöjä.

Jodi kertoo, että aiemmilla lennoilla ei ole maskiasian suhteen ollut ongelmia. Hän on matkustanut poikansa kanssa useaan otteeseen sen jälkeen, kun lentomatkustajilta alettiin vaatia kasvomaskien käyttöä.

Toisen firman lennolle

Lentoyhtiö oli tarjonnut heille paikkaa toiselta lennolta myöhemmin samana päivänä, mutta ennen maanantaita ei ollut tarjolla enää suoria lentoja Chicagoon. Niinpä Jodi varasi lennon toiselta yhtiöltä, American Airlinesilta. Tuo lento kustansi liki 600 dollaria. 

Jodi kertoo, että hän aikoo olla poikansa kanssa karanteenissa 14 päivää ohjeistusten mukaisesti. 

Lentoyhtiö puolustaa kasvomaskilinjaustaan

Abc 7 Chicagon näkemässä tiedotteessa Southwest Airlines kertoo, että kaikkia 2-vuotiaita tai sitä vanhempia matkustajia edellytetään peittämään kasvonsa tai käyttämään kasvomaskia, jotta koronaviruksen leviäminen saataisiin estettyä. Mikäli asiakas ei jostain syystä kykene pitämään sellaista, ei häntä voida ottaa lennolle.

Yhtiön nettisivuilla todetaan, että on toki tilanteita, joissa matkustaja joutuu pikaisesti ottamaan suojaimen pois, esimerkiksi syömisen, juomisen tai lääkkeiden ottamisen yhteydessä. Matkustajien odotetaan laittavan suojan takaisin kasvoilleen niin nopeasti kuin mahdollista.

Medialle lähettämässään tiedotteessa yritys totesi, että se ei kommentoi tapahtuneen yksityiskohtia. Jodiin aiotaan ottaa yhteyttä ja selvittää asiaa tarkemmin.

Yhtiö on luvannut palauttaa rahat niille, jotka on poistettu lennolta. Jodi kertoi maanantaina, että häneen ei vielä ole oltu yhteydessä lentoyhtiön taholta. Rahoja ei vielä ole kuulunut.

Lähteet: CNN, Abc 7 Chicago, Fox News

Lue myös:

    Uusimmat