Kuuden lapsen äiti käskettiin pois lennolta, koska 2-vuotias tytär ei suostunut käyttämään kasvomaskia: "Minusta se ei ole mahdollista"

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Katso listaus koronaviruksen tyypillisimmistä oireista.

Yhdysvaltalaisäiti ihmettelee saamaansa kohtelua lentokoneessa.

Newyorkilainen äiti koki aiemmin elokuussa odottamatonta kohtelua JetBluen lentokoneessa, joka oli lähdössä Floridan Orlandosta New Jerseyn Newarkiin, uutisoi Fox News. Chaya Bruckin piti poistua lennolta kuuden lapsensa kanssa, koska hänen 2-vuotias tyttärensä ei suostunut pitämään kasvomaskia.  Naisen mukaan hänen miehensä harkitsee nyt oikeustoimia lentoyhtiötä vastaan.

Chaya toteaa Fox Newsin haastattelussa uskovansa, että JetBluen pikkulapsia ja kasvomaskeja koskeva politiikka "ei ole mahdollinen", ja lisää, että kokemus oli traumatisoiva hänen lapsilleen.

"En halunnut ongelmia"

Kuuden lapsen äidin mukaan lentohenkilökunta käski häntä poistumaan koneesta, jos hänen 2-vuotias Dina-lapsensa ei käyttäisi maskia. Chaya kertoo olleensa alunperin siinä uskossa, ettei maskimääräys koskisi pikkulapsia.

– En ole riidanhaluinen ihminen, en halunnut ongelmia, halusin vain päästä kotiin kuuden lapseni kanssa perheloman jälkeen, ja tämä latisti kokemustamme.

Nainen kokee lentohenkilökunnan olleen töykeää.

Chaya kertoo kuulleensa ennen lentoa kuulutuksen, jossa pikkulasten todettiin olevan vapautettuja maskipakosta, jos he eivät pystyisi pitämään sellaista kasvoillaan. Kuulutuksessa ei täsmennetty lasten ikää. Vanhempien mukaan JetBluen sivuilla, lasten kanssa matkailuun keskittyvässä osiossa, todettiin niin ikään samaa vielä elokuun 19. päivä, eikä siinäkään täsmennetty ikää. Chayan aviomies ehti ottaa sivustolta kuvakaappauksen todisteeksi, ennen kuin tekstiä muutettiin. Pariskunnan mukaan aiempi teksti muutettiin pian muotoon, jossa maskien käyttäjiksi määriteltiin 2-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Fox News kertoo, että JetBluen mukaan politiikkaa ei kuitenkaan ole muutettu elokuun 10. päivän jälkeen.

"Muut matkustaja tukivat minua"

Chayan viisi vanhempaa lasta käyttivät kaikki maskia, mutta tuttia syövä taapero ei suostunut pitämään sitä kasvoillaan, jolloin lentohenkilökunta puuttui peliin.

– Muut matkustajat tukivat minua ja kehottivat olemaan poistumatta koneesta. Joten sanoin, etten ole lähdössä, että minun pitää päästä kotiin, maksoin näistä lennoista, Chaya kertoo Fox Newsille.

Naisen mukaan lentohenkilökunta uhkasi poistaa lennolta kaikki matkustajat, jos tämä ei tottelisi. Tällöin muut matkustajat totesivat lentohenkilökunnalle, että tilanne oli naurettava ja puolustivat yksin kuuden lapsen kanssa matkustanutta äitiä.

– He [lentohenkilökunta] eivät välittäneet.

"Lapseni alkoivat itkeä"

Fox Newsin haltuunsa saamalla videolla kaikki matkustajat joutuvatkin poistumaan koneesta. Joukosta kuuluu valituksia. "Voitteko uskoa, ettei 2-vuotias voi pitää maskia, ja me kaikki poistumme siksi koneesta?" ihmettelee eräs matkustajista videolla, kun toinen kehottaa kaikkia ottamaan yhteyttä lentoyhtiön asiakaspalveluun.

– Lapseni alkoivat itkeä. Heitä alkoi pelottaa. He eivät tienneet, mitä oli tapahtumassa. Se oli hyvin traumatisoivaa, äiti kertoo.

Kaaosmainen tilanne äityi huutosekamelskaksi. Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Äiti ei päässyt lastensa kanssa takaisin lennolle, eikä hän saanut JetBluelta apua uuden lennon varaamiseen. Lopulta perhe lensi kotiinsa toisella lentoyhtiöllä.

Chayan mukaan hän törmäsi lentokentällä pariskuntaan, jota ei myöskään päästetty takaisin JetBluen lennolle, koska he olivat puolustaneet äitiä tilanteessa.

"Minusta se ei ole mahdollista"

Muun muassa Fox Newsille ja New York Postille antamassaan lausunnossa JetBluen edustaja kertoo matkustajien ja lentohenkilökunnan terveyden suojaamisen olevan lentoyhtiön tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Edustajan mukaan ohjeistus on päivitetty 10. elokuuta ja sen mukaan niin aikuisten kuin lasten tulee käyttää kasvomaskia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Tilanteessa noudatetaan Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n ohjeistusta, jonka mukaan vain alle 2-vuotiaiden ei tulisi käyttää kasvomaskia. Edustajan mukaan matkustajat saivat asiasta myös sähköpostia ennen lentoa. Suomessa kasvomaskisuositus ei koske alle 15-vuotiaita.

Kuuden lapsen äiti, Chaya, ei ohjeistusta pysty ymmärtämään.

– Minusta se ei ole mahdollista, että 2-vuotias lapsi käyttää kasvomaskia. En usko, että alle neljävuotiasta on mahdollista pakottaa käyttämään maskia, ja erityisesti, jos lapsella on tutti suussa. Kuinka lapsen pitäisi kyetä hengittämään, kun nenä ja suu on peitetty?

– Kaksivuotiaalla ei ole samaa logiikkaa kuin vanhemmalla lapsella, eikä hän ymmärrä maskin käyttämättä jättämisen seurauksia, Chaya painottaa.

Naisen mukaan lentohenkilökunnan käytös olikin epäinhimillistä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.


Lue myös:

    Uusimmat