Vakuutusyhtiö listasi turvallisimmat perheautomallit

Käyttökustannusten ja hinnan ohella turvallisuus on yksi tärkeimpiä auton valintaan vaikuttavia tekijöitä. Tämä pätee etenkin perheautojen valintaan, joiden kyydissä on usein lapsia.

Vakuutusyhtiö Folksam tarkasteli ”Kuinka turvallinen on autosi?” -tutkimuksen yhteydessä eritoten perheautojen turvallisuutta. Tarkastelussa keskityttiin auton turvallisuusominaisuuksiin niin etupenkillä matkustavien aikuisten kuin takapenkkiläisten osalta. Takapenkin puutteellisella turvallisuudella on suurin merkitys yli 4-vuotiaille, jotka istuvat kasvot menosuuntaan päin.

– Usein asiakkaat tiedustelevat, mikä automerkki on turvallinen lapsiperheelle. Siksi olemme nyt laatineet oheisen turvallisuusvertailun, Ruotsin Folksamin liikenneturvallisuustutkija Anders Ydenius toteaa.

Seuraavat automallit luokiteltiin erinomaisiksi:

Mercedes GLA 14-

Mercedes A-Luokka 15-

Mercedes B-Luokka 15-

Mercedes C-Luokka 14-

Mercedes E-Luokka 15-16

Skoda Superb 15-

Toyota Avensis 15-

Volvo V40 12-

Volvo S60/V60 10-

Volvo XC60 08-

Volvo S80 11-

Volvo V70 11-

Yhteensä 623 tutkitusta automallista 89 on läpäissyt Folksamin perusvaatimukset. Niihin kuuluvat paras törmäysturvallisuus, WHIPS-järjestelmä ja autoon vakiovarusteena kuuluva luistonestojärjestelmä. Jos autossa on lisäksi automaattinen hätäjarrutus joko vakiona tai lisävarusteena, Folksam luokittelee sen ”hyväksi valinnaksi”.

Lapsiperheelle takapenkin turvallisuus on erityisen tärkeää. Siksi Folksamin lisävaatimus perheautoille on, että niissä on takana tietyt turvavarusteet: turvavöiden esikiristimet, turvavyön voimanrajoittimet ja sivutörmäyssuojat. Korkeimmalla turvallisuustasolla autossa tulee olla varusteena myös turvavyön muistutin.

12 voittajaa ja yhteensä 20 ”hyvää valintaa”

– Yhteensä 12 automallia selvitti kaikkein kovimmat perheautojen vaatimukset. Koska automaattinen hätäjarrutus on yksi vaatimuksista, kärkijoukkoon päätyneet autot olivat kaikki verraten uusia. Mukana on esimerkiksi useita Volvon malleja – kaikkein vanhin niistä eli XC60 niinkin kaukaa kuin vuodelta 2008. Myös Skoda Superb, Toyota Avensis ja useampi Mercedes Benzin malli selvittivät perheautojen turvallisuusvaatimukset, toteaa Anders Ydenius.

Lisäksi kahdeksan muuta automallia ylsi seuraavalle turvallisuustasolle, jolla edellytyksenä on automaattinen hätäjarrutus jossakin muodossa. Tässä ryhmässä on Lexuksen, Mercedeksen, Volvon, Fordin ja Renaultin automalleja. 

Useimmissa autoissa on edelleen enemmän turvallisuusominaisuuksia auton etu- kuin takaosassa. Folksam haluaa omalta osaltaan parantaa myös takapenkillä istuvien matkustajien turvallisuutta, mitä tulee uusien järjestelmien käyttöönottoon ja niiden mukauttamiseen lapsimatkustajille sopiviksi. Puutteista huolimatta autojen turvallisuusominaisuudet kehittyvät koko ajan paremmiksi.

– Siksi on ilahduttavaa, että automaattisella hätäjarrutuksella varustettuja autoja alkaa vähitellen ilmestyä käytettyjen autojen markkinoille. Se on järjestelmä, joka vaimentaa törmäysvoimaa tai saattaa estää onnettomuuden kokonaan, mikä on myönteistä kaikille matkustajille, sanoo Anders Ydenius.

Katso koko listaus Folksamin sivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat