Vakoilua pelkäävä Kanada potkii kiinalaisen Huawein 5G-verkostaan

Suomi ei ole kieltämässä kiinalaisyritysten tekniikan käyttämistä 5G-verkoissaan 2:04
Suomi ei ole kieltämässä kiinalaisyritysten tekniikan käyttämistä 5G-verkoissaan, kerrottiin vuoden 2020 lokakuussa.

Kanadassa pelätään, että Kiina pääsee vakoilemaan sen kansalaisia kiinalaisten teknologiayritysten kautta. Sen vuoksi Huawei päätettiin sulkea pois maan 5g-verkoista.

Kanadan hallitus ilmoittaa kieltävänsä kiinalaisten Huawein ja ZTE:n pääsyn maan 5g-verkkoihin. Oppositiossa oleva konservatiivipuolue ja muut toimijat ovat pitkään kritisoineet Huawein roolia maan 5g-infrastruktuurin rakentamisessa, kirjoittaa Toronto Sun.

Kriitikoiden mielestä Huawein osallistuminen verkkojen rakentamiseen voi antaa Kiinalle mahdollisuuden vakoilla kanadalaisten toimintaa internetissä. Esitetyn teorian mukaan Kiinan turvallisuusviranomaiset voivat pakottaa Huawein luovuttamaan tietoja kanadalaisista.

Huawei on vakuutellut pitkään olevansa täysin itsenäinen yhtiö, joka ei osallistu vakoiluun edes Pekingin käskystä. ZTE on sen sijaan osittain Kiinan hallinnon omistama televiestintäyhtiö.

Kanadan innovaatio-, tiede- ja teollisuusministeri Francois-Philippe Champagne sanoo, että maan televiestintäyhtiöitä kielletään päästämästä verkkoihinsa tuotteita tai palveluita, jotka voivat vaarantaa kansallisen turvallisuuden.

– Palveluntarjoajien, jotka ovat jo asentaneet tällaista laitteistoa, on lopetettava sen käyttö ja poistettava se tänään ilmoitettavien suunnitelmien mukaisesti, Champagne sanoo.

Ministeri Champagne sanoi torstaina 19. toukokuuta, että päätös perustuu Kanadan turvallisuusvirastojen arvioon sekä maan liittolaisten konsultointiin.

– Tulemme aina suojelemaan kanadalaisten turvallisuutta. Ja teemme kaikki tarvittavat toimet turvataksemme televiestintäinfrastruktuurimme, Champagne lisää.

Lue myös:

    Uusimmat