Väkivaltakäytökseen apua hakenut: Selvin päin olin hellä Heikki

Heikillä* on kaikki elämän peruspilarit paikallaan: työ, koti, auto ja tuore avioliitto. Elämää varjostaa kuitenkin iso asia: väkivaltainen käytös, joka nousee pintaan alkoholin myötä. Heikki kertoo Studio55.fille tilanteesta, johon hän on hakenut apua.

Suomi sijoittuu lähisuhde- ja perheväkivaltatilastojen kärkipäähän. Ilmiö on yleinen, mutta siitä puhuminen on yhä pitkälti tabu. Langan päässä on kuitenkin rohkea mies, joka on valmis kertomaan omasta tilanteestaan nimimerkin suojassa.

Heikki kuvaa itseään impulsiiviseksi ihmiseksi. Varsinainen ongelma puhkesi puolisen vuotta sitten.

− Minulla oli tiukka kesä töiden puolesta. Samaan aikaan muutimme tyttöystäväni kanssa yhteen ja menimme naimisiin, Heikki taustoittaa.

Vaiherikas elämäntilanne nosti stressitasoa. Heikillä oli jatkuva kiire ja pinna kireänä.

− En osannut käsitellä tunteitani, hermostuin todella nopeasti. Lopulta tunteet leimahtivat pintaan alkoholin vaikutuksen alaisena.

Ongelma pahenee

Heikki koki olevansa selkä seinää vasten. Kun yhtälöön lisättiin alkoholi, malja kuohui yli.

− Alkoholi ei ollut syy vaan tekijä. En koskaan lyönyt vaimoa, mutta uhkaavia tilanteet olivat, muun muassa ravistamista ja kuristamista. Halusin vain riidan pois.

Jälkikäteen Heikkiä hävetti. Hän ei ollut enää mies, joka halusi olla.

− Minussa asui kaksi ihmistä. Olin hellä Heikki selvin päin, mutta humalassa patoumat tulivat esille.

Väkivaltaiset yhteenotot pahenivat muutaman kuukauden sisään syöksykierteen lailla. Tilanne alkoi vaikuttaa parisuhteen ohessa koko elämään aina työntekoa myöten.

Selvin päin Heikki kysyi vaimoltaan, mitä asialle pitäisi tehdä. Vaimo toivoi, että puoliso menee lääkäriin ja aloittaa mielialalääkityksen.

− Mielestäni se ei ollut oikein. Halusin mennä pidemmälle. Silloin muistin, että kaverini oli käynyt 15 vuotta sitten Lyömättömässä Linjassa. Sanoin vaimolle, että menen mieluummin sinne kuin otan lääkkeitä.

Pariterapiaan pohtimaan omaa käytöstä

Lyömätön Linja Espoossa tarjoaa apua miehille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessään.

Avun piiriin hakeutuminen ja ongelman myöntäminen oli Heikille iso pala. Lyömättömässä Linjassa tulokas kuitenkin otettiin vastaan vailla tuomitsevaa asennetta.

− Aloin käydä yksilötapaamisissa. Haimme työntekijöiden kanssa uusia työkaluja tilanteisiin. On muitakin keinoja kuin väkivalta; esimerkiksi laskea kymmeneen tai mennä toiseen huoneeseen, Heikki sanoo.

Heikillä oli alusta asti halu olla voiman oikealla puolella. Hän ei halunnut enää katua jälkeenpäin vaan ajatella tekojaan etukäteen.

− Minä olen satakiloinen, vaimo kuusikymmentä kiloa. Fyysinen ero on järkyttävä. Jos löisin, se todella sattuisi.

Ongelman tunnustaminen tärkeää

Heikillä on nyt takanaan kymmenen yksilötapaamista. Prosessi jatkuu vielä ohjatussa vertaistukiryhmässä.

− Ohjaus on hieno asia. Sinua ei tuomita, etkä ole yksin asian kanssa. Muutos lähtee omasta oivalluksesta ja itsensä muuttamisesta, mutta Lyömätön Linja auttaa prosessissa, Heikki sanoo.

Tunnelma kotona on jo näillä avuilla rauhoittunut. Kierteen katkaiseminen on tuonut Heikille valtavan helpotuksen.

− Alkoholia ei tarvitse tietoisesti välttää, mutta olen ollut nyt kolme viikkoa ihan piruuttani ilman. Vaimo otti jouluna ja uutena vuotena viiniä, eikä se selvin päin katseltuna kovin viisaalta touhulta tuntunut. Ei ihme, että molempien ollessa humalassa riidan kierre on valmis.

Heikki muistuttaa, että terapia on ensisijaisesti häntä itseään varten. Toki tavoitteena on osaltaan voittaa jonain päivänä vaimon täysi luottamus takaisin.

− On hyvä, että on tunnustanut itselleen taipumuksen väkivaltaan. Jatkossa pystyn suhtautumaan tilanteisiin ja ihmisiin eri lailla.

*Haastateltavan nimi on muutettu

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Asiakkaaksi pääsee ottamalla itse yhteyttä, puh. 09 276 6280. Palvelu on maksutonta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja