Väkivaltaisessa suhteessa elänyt Annie oli jo yrittänyt päättää elämänsä – sitten raskaustesti näyttikin positiivista: "Hän on syy, miksen koskaan enää antanut periksi"

Miten irti väkivaltaisesta suhteesta? 15:51
Joka kolmas suomalainen nainen kokenut lähisuhdeväkivaltaa – kirjailija Laura Manninen: "Ajauduin sellaiseen kierteeseen, jossa ikään kuin ymmärsin liikaa”

Kuusi vuotta sitten masentunut ja väkivaltaisessa suhteessa elänyt Annie oli valmis luovuttamaan. Sitten hän tuli raskaaksi.

Annie Hartiganin Lance-poika on jo 5-vuotias. Annielle ei kuitenkaan aina ollut itsestään selvää, että hänestä tulee äiti.

– Kuusi vuotta sitten tänään itkin ystäväni vessan lattialla positiivista raskaustestiä tuijottaen ja täydessä sokissa. Ajattelin, että se, etten saisi Lancea, olisi minulle parasta, Annie kuvaili Facebookissa toukokuussa 2020.

Annie oli seurustellut väkivaltaisen miehen kanssa, josta oli juuri onnistunut eroamaan. 

– Kun sain tietää raskaudestani, olin tuore sinkku, elin ystävieni kanssa huonolla alueella. Olin juuri edellisenä päivänä eronnut poikaystävänäni, koska hän petti minua taas, Annie muistaa.

"Muistan, että makasin pimeässä huoneessa jäykällä patjalla ja rukoilin"

Raskaus tuntui tulleen pahimmalla mahdollisella hetkellä. Annie oli vain vähän aiemmin yrittänyt itsemurhaa.

– Olin vakavasti masentunut, poikaystäväni petti jatkuvasti ja minua oli kohdeltu kaltoin henkisesti ja fyysisesti siitä asti, kun aloin seurustella hänen kanssaan, hän kuvaa.

Annie muistaa edelleen pimeän yön sairaalassa itsemurhayrityksen jälkeen.

– Muistan, että makasin pimeässä huoneessa jäykällä patjalla ja rukoilin jumalalta, anoin, että hän parantaisi minut, koska koin olevani niin rikki ja arvoton, Annie muistaa.

– Kuiskailin uudelleen ja uudelleen "ole kiltti, anna minulle ihme".

Vain päiviä myöhemmin Annie sai tietää olevansa raskaana.

Annie nyt. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Hän sanoi, että jos pitäisi vauvan, se pilaisi hänen elämänsä"

Väkivaltainen mies kehotti hankiutumaan lapsesta eroon ja vei myös Annien klinikalle aborttia varten.

– Hän sanoi, että jos pitäisin vauvan, se pilaisi hänen elämänsä. Mutta heti, kun pääsimme klinikalle, ääni päässäni sanoi, että minun ei pitäisi nousta autosta, ja että minun pitäisi mennä kotiin. Tuon äänen vuoksi päätin, etten tee aborttia.

Kaikesta tapahtuneesta huolimatta Annie palasi miehen luo yhä uudelleen. Hän myöntää, että oli nuori ja alkoi lopulta kokemansa manipuloinnin vuoksi aidosti uskoa, että on itse syyllinen kaikkeen kokemaansa. 

"Mies huomautti raskausarvistani, virheistäni ja sai oloni tuntumaan rumalta..."

Aluksi väkivalta oli hienovaraista, mutta kasvoi vuosien mittaan pahemmaksi.

– Mies huomautti raskausarvistani, virheistäni ja sai oloni tuntumaan rumalta. Hän kertoi, millaiset naiset ovat hänen mielestään kuumia, kenen kanssa hän on maannut, Annie muisteli Love What Matters -sivustolla.

– Olin vakuuttunut, että jokainen tönäisy, lyönti, läpsäytys tai kuristusote, jonka kestin, oli ansaittu, koska mies oli aina oikeassa. Oli vakuuttunut siitä, että minua ei voi rakastaa, ja että minun pitää olla kiitollinen, että hän valitsi minut, koska kukaan muu ei voisi minua rakastaa.

Väkivaltaa seurasivat aina suuret pahoittelut ja lupaukset siitä, ettei vastaavaa enää tapahtuisi.

Annie ja Lance. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Sillä hetkellä, kun hänet annettiin syliini, tiesin, että tein oikean päätöksen"

Lance syntyi alkuvuonna 2015. Annie kertoo, ettei ole kovinkaan uskonnollinen, mutta uskoo, että joku kuunteli hänen epätoivoista pyyntöään sairaalassa itsemurhayrityksen jälkeen.

– Sillä hetkellä, kun hänet annettiin syliini, tiesin, että tein oikean päätöksen jatkaa raskauttani, Annie kuvaa.

Nyt Lance on viisivuotias. Annie on viimein, useiden yritysten jälkeen, eronnut exästään.

– Lance on syy, miksen koskaan enää antanut periksi. Hän antoi minulle tarkoituksen ja antaa sitä edelleen, tuo tarkoitus on olla paras mahdollinen äiti hänelle, Annie sanoo.

– Lance antoi minulle motivaatiota tehdä asioita, joita pidin mahdottomina, ja haluan näyttää hänelle, ettei mikään unelma koskaan ole liian suuri.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"En tunnista ihmistä, joka olin, kun olin exäni kanssa"

Annie haluaisi nyt antaa toivoa muille, joiden tilanne tuntuu toivottomalta.

– En tunnista ihmistä, joka olin, kun olin exäni kanssa. Tuo nainen itki aina, oli masentunut, jatkuvasti kireä ja aina, aina huolissaan, Annie kuvailee Love What Matters -sivustolla.

– Se, että teeskentelee onnellista koko ajan ja ajattelee, että se on normaalia, ei ole mitään elämää.

Hän kertoo, että toipuminen vei pitkään, mutta se on vaikeidenkin kokemusten jälkeen mahdollista.

– Minua oksettaa edelleen, että itse joskus ajattelin, että hänen käytöksensä on ok, koska ei se ole. Toivon, että olisin tajunnut sen paljon aiemmin, Annie kuvaa.

– Toivun jakamalla tarinaani, auttamalla muita pakenemaan väkivallan tekijöiltä ja varmistamalla, että nuo pakenevat ihmiset tietävän, ettei se koskaan ole heidän vikansa, oli kyse sitten mistä tahansa. Kellään ei ole oikeutta lyödä sinua, vähätellä sinua ja olla sinua kohtaan epäkunnioittava.

Lue myös:

    Uusimmat