Mainos

Vakiopalautteet meteorologeille: Rakkaudentunnustuksia ja ennuste pielessä

Televisiossa työskentelevät meteorologit tunnistetaan usein vapaa-ajallakin. Yleinen kysymys kaupungilla kävelevälle meteorologille on tiedustelu tulevasta säästä.

MTV Uutisten meteorologina 11 vuotta työskennellyt Liisa Rintaniemi on tottunut kyselijöihin.

– Monet varmasti tunnistavat, osa pysäyttää kaupassa ja avaa keskustelun säästä. Pääasiassa tulee hyvää palautetta. Useimmiten toivotaan parempaa säätä omalle paikkakunnalle tai hyvää lomasäätä. Pyydän laittamaan tilaukset sisään ajoissa, toteaa Liisa Rintaniemi pilke silmäkulmassa.

Vuodesta 1995 MTV Uutisissa työskennellyt meteorologi Visa Salojärvi tunnistetaan helpommin silloin, kun hän liikkuu vaatteissa, joissa on esiintynyt televisiossa. Pankissa virkailija saattaa tunnistaa Salojärven äänen, vaikka ei ulkonäöstä vielä tunnistanutkaan.

– Monesti perään huudetaan kadulla ”Pekka Pouta” tai ”Juha Föhr”. Nämä taitavat olla yleisnimityksiä meteorologeille ja niillä ilmaistaan, että olen tunnistanut sinut. Kun ihmiset pysähtyvät juttelemaan, keskustelut ovat pääsääntöisesti positiivisia, tuumaa Visa Salojärvi.

Ei saa seistä Kanarian edessä

MTV Uutisten säätoimitukseen tulee kirjallisesti monenlaista palautetta, sekä kehuja että kritiikkiä. Pieleen menneistä ennusteista tulee helposti palautetta.

– Vaikeasti ennustettavia säätilanteita ovat esimerkiksi loppukesän viimeiset helteet. Ennusteessa voi olla hellepäivä, mutta päivästä tuleekin pilvinen ja lämpötilat jäävät 20 asteen tienoille. Tällöin ihmiset pettyvät. Keskikesällä aurinko vielä lämmittää niin, että pilvet hälvenevät, mutta loppukesällä ei välttämättä enää tapahdukaan niin. Kesäiset sadekuurot taas kehittyvät paikallaan ja niiden tarkkaa sijaintia ei voi ennustaa, sanoo Liisa Rintaniemi.

Usein palautteet liittyvät televisiossa esiintymiseen. 

– Palautetta tulee esimerkiksi siitä, että meteorologi seisoo kartalla olevan Kanariansaarten edessä tai että sääennusteissa keskitytään liikaa Etelä-Suomeen eikä huomioida tarpeeksi Pohjois-Suomea, toteaa sääpalautteita vastaanottava tuottaja Pertti Nyberg MTV Uutisista.

Treffipyyntöjä ja säämittauksia

Meteorologit saavat ihailijapostia ja jopa rakkaudentunnustuksia.

– Uran alkuvaiheessa tuli miehiltä jopa treffipyyntöjä, mutta nyt ne ovat jostain syystä käyneet vähiin, sanoo Liisa Rintaniemi huvittuneena.

– Viestissä voi olla, että vaikka sää on sateista, aurinko paistaa silti, kun kyseinen meteorologi on ruudussa. Osassa posteissa kommentoidaan ulkonäköä tai puhetyyliä. Palautetta antavat myös omatoimiset ”mittarimiehet”. Ihmiset tekevät omia mittauksiaan vaikkapa sademääristä ja lumensyvyyksistä ja vertailevat niitä virallisiin lukemiin, sanoo Pertti Nyberg.

Sään ennustaminen on kehittynyt huimasti viime vuosikymmeninä, mutta ennustamiseen liittyy aina epävarmuutta. Sään vaihtelut ovat Suomessakin joskus yllätyksellisiä.

Pohjois-Koreassa paikalliset meteorologit ovat saaneet palautetta korkealta taholta, kun johtaja Kim Jong-un on puuttunut maan sääpalveluun epätarkkojen sääennusteiden takia. Kim nuhteli valtiollista sääpalvelua tarkastuskäynnillään ja vaati meteorologeja parantamaan työtään ja päivittämään välineitään. Pohjois-Koreassa kärsitään säännöllisesti voimakkaista luonnonilmiöistä, kuten kuivuudesta ja tulvista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.