Mainos

Vakava raskauskomplikaatio uhkasi sekä äidin että lapsen henkeä – pieni poika syntyi alle kilon painoisena

Hengenvaarallisesta raskauskompikaatiosta ja ennenaikaisesta synnytyksestä huolimatta koko perhe voi tällä hetkellä hyvin. 

Ollessaan viikolla 25 raskaana, Jackie Mangiolinolle diagnosoitiin vakava HELLP-oireyhtymä, joka uhkasi sekä odottavan äidin että syntymättömän lapsen henkeä. Lääkärit eivät pystyneet antamaan odottavalle äidille muuta vaihtoehtoa kuin synnyttää lapsi ennenaikaisesti ja toivoa parasta. 

Vakava oireyhtymä huomattiin pian sen jälkeen, kun odottava äiti alkoi kärsiä voimakkaasta turvotuksesta, joka nosti hänen painoaan muutamassa päivässä lähes viisi kiloa. Myös todella korkeaksi kohonnut verenpaine sai naisen huolestumaan ja hakeutumaan lääkäriin vastaanotolle.

Lukuisten tutkimusten jälkeen lääkärit totesivat 31-vuotiaan Mangiolinon kärsivän korkeaan verenpaineeseen ja maksan toimintaan liittyvästä raskauskomplikaatiosta, joka lisää huomattavasti sekä äidin että lapsen kuolleisuusriskiä. 

HELLP-oireyhtymä on raskausajan vaikea mikroverenkierron häiriö, joka liittyy raskausmyrkytykseen, mutta voi esiintyä myös ilman sitä. Tyypillisiä komplikaatioita ovat muun muassa hyytymishäiriö, äkillinen hengitysvajaus, infektiot, keskushermosto-oireet, maksan vajaatoiminta tai verenvuoto sekä istukan ennenaikainen irtoaminen. 

Lähde: Duodecim

– Ravasin sairaalassa muutaman päivän ajan, ennen kuin HELLP-oireyhtymä paljastui. Olin todella onnekas, että se paljastui näinkin ajoissa, Mangiolino kertoo ja lisää, ettei ollut koskaan aiemmin kuullut kyseisestä oireyhtymästä.

Oireyhtymä diagnosoidaan tyypillisesti heti synnytyksen aikoihin, mutta se voi ilmaantua milloin tahansa 20. raskausviikon jälkeen. 

Alle kilon painoinen poika joutui kuukausiksi tehohoitoon

Lääkärit pyrkivät pitämään äidin tilan vakaana pitkittääkseen raskautta, mutta hätäsektio osoittautui lopulta ainoaksi vaihtoehdoksi. Kuuden päivän kuluttua diagnoosista lapsi päätettiin saattaa maailmaan. 

Ennen hätäsektiota lääkärit olivat antaneet syntymättömälle pojalle steroideja nopeuttaakseen keuhkojen kehittymistä, mutta tästä huolimatta 26. raskausviikolla syntynyt Richie-poika joutui viettämään elämänsä ensimmäiset kolme kuukautta tehohoidossa ennen kotiin pääsyä. Hän oli syntyessään alle kilon painoinen. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Vaikeasta alusta huolimatta sekä äiti että lapsi voivat tällä hetkellä hyvin, eikä vahvistuneella ja normaaliin tahtiin kehittyneellä lapsella ole todettu kehityshäiriöitä tai muitakaan ennenaikaisen syntymän aiheuttamia oireita.

– Hän on älykäs, utelias, iloinen ja täynnä elämäniloa, äiti kuvailee nyt reilun vuoden ikäistä poikaansa.

Mangiolino kertoo, ettei voi kiitellä liiaksi hoitajaa, joka tuki häntä läpi kaikkien tunteiden, joita hän joutui matkan varrella kokemaan. Välittämisestä kertovat kädet ovatkin naisen mukaan tärkeämpiä kuin yksikään neuvo.

– Jos pystyisin pitelemään käsistä joka ikistä äitiä ja isää, joka kaipaa heidän käsiinsä tarttumista, tekisin sen, äiti toteaa.

Lähde: TheSun

***

1:39

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.