Vajoava rivitalo on ajanut eläkeläisen evakkoon kesämökille – "Kunta salasi ja teki bisnestä"

Rivitalo vajoaa, eikä kunta korvaa – eläkeläisen koti asumiskiellossa 0:24

Kalle Nikkilä on joutunut asumaan kesämökillään jo viisi vuotta. Evakon syynä on jätemaan päälle rakennettu rivitalo, joka vajoaa.

Pälkäneläinen Nikkilä ei ole voinut viettää eläkepäiviään kotonaan. Talo on hänen mukaansa täysin asumiskelvoton ja julistettu asumiskieltoon.

– Rikkihän se asunto on. Nurkka on pudonnut toistakymmentä senttiä alas, Nikkilä kertoo.

Katso videolta kuvia Nikkilän talosta, joka on hänen mukaansa täysin asumiskelvoton.

Huoneisto alkoi vajota jo reilut kymmenen vuotta sitten.

– Paikalla oli ennen soramonttu, johon kuljetettiin kaikenlaista jätettä. Oli kantoja ja kaikkea, ja ne rupesivat mätänemään, Nikkilä taustoittaa.

Rivitalo on nyt romahdusvaarassa, eristeet valuvat lattioille ja vajoamiselle ei näy loppua. Ongelmia on esiintynyt myös kahdessa viereisessä rivitalossa.

Tontille haudattu viemärijätettä ja kynnysmattoja

Kiinteistön neljästä huoneistosta kolme on tyhjillään. Nikkilän mukaan sitkeä eläkeläispariskunta asuttaa kuitenkin edelleen yhtä asuntoa.

Asukkaat syyttävät tilanteesta Pälkäneen kuntaa, joka on heidän mukaansa aikanaan myynyt sittemmin konkurssiin menneelle Rakennusliike Väliaho & Perolahti Ky:lle rakennuskelvottoman tontin.

Vuonna 1988 rakennetun talon asukkaat ovat itse keränneet todisteita tontille haudatuista jätteistä.

– Sinne on ajettu kaupoissa käytettäviä kynnysmattoja ja jopa viemärijätettä aikanaan, Nikkilä päivittelee.

Talon asukkaat ovat käyttäneet myös runsaasti rahaa vajoamisen torjumiseen. Taloa yritettiin paaluttaa, mikä maksoi Nikkilän mukaan lähes 100 000 euroa.

Tapausta seurannut Aamulehti uutisoi helmikuussa 2017, että Pälkäneen kunnan mielestä asukkaiden vaatimukset kunnan vastuusta ovat perusteettomia ja vanhentuneita.

"Kunta salasi ja teki bisnestä"

Vajoava talo on aiheuttanut paljon vaivaa iäkkäille ihmisille.

– Onhan se ilkeätä ollut. Kyllähän minä mökillä olen viihtynyt, ei siinä mitään, mutta se on ollut taloudellinen tappio, Nikkilä valittelee.

– Enhän minä osannut tällaista ajatella, kun asunnon aikanaan ostin. En tiennyt kirkonkylän meininkiä, kun olin itse sivukyliltä. Kunta tiesi, mutta ne salasivat asian ja tekivät bisnestä. Se oli tavallaan petos, Nikkilä lataa.

Nikkinen väittää Pälkäneen kunnan syyllistyneen ympäristörikokseen. Seuraavaksi talon asukkaat pyrkivätkin hakemaan oikeutta viemällä tapauksen sovittelumenettelyyn.

Lue myös:

    Uusimmat