Vaivaavatko näpyt? Kokeile, löytyisikö apu näistä vitamiineista!

-Tutkijat ovat huomanneet ravinnon ja vitamiinien vaikuttavan ihon kuntoon, kirjoittaa Women’s Health.

Tutkimukset viittaavat siihen, että hiilihydraattipainotteinen ruokavalio ja sokeri vaikuttavat kehon tulehdustiloihin ja erityisesti ruokkivat näppyjä.

– Myös lehmänmaito on ollut yhteydessä näppyjen syntyyn, mutta jogurtista ja juustosta ei ole löytynyt samantapaisia yhteyksiä ihon kuntoon, sanoo Joshua Zeichner, lääketieteen ja ihotautiopin asiantuntija Mount Shinain sairaalasta New Yorkista.

Vitamiineilla on puolestaan ihon kuntoon suotuisia vaikutuksia, ja siksi Women’s Health listasi vitamiineja, jotka auttavat aknen hoidossa.

A-vitamiini

A-vitamiini on monien anti-age-tuotteiden ainesosa, sillä se kirkastaa ja uudistaa ihoa. Hyviä A-vitamiinin lähteitä ruossa ovat esimerkiksi rasvaiset maitovalmisteet, maksa ja kananmuna. Kasviksista taas etenkin porkkana ja bataatti sisältävät runsaasti A-vitamiinia.

– A-vitamiini laskee ihon tulehdusta, paljastaa Zeichner.

Tämän vitamiinin puutos on yhdistetty vaikeaan akneen  

– Veren matalat E-vitamiinipitoisuudet on yhdistetty vaikeampaan akneen, kertoo puolestaan Maggie Luther, lääketieteen asiantuntija Care Off -kosmetiikkayrityksestä.

E-vitamiiniipitoisia ruokia ovat esimerkiksi kasviöljyt, ravintorasvat, täysjyvävalmisteet ja pähkinät. 

Apua akneen saattaa Womens Healthin mukaan saada myös sinkistä, omega3- ja omega6-rasvahapoista sekä probiooteista ja prebiooteista.

Vaikeammissa iho-ongelmissa kannattaa kuitenkin aina kääntyä ihotautilääkärin puoleen. 

Lähteet: Womenshealthmag, Ruokavirasto​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat