Mainos

Vain parasta koiralle – herkullinen maku syntyy kotimaisista raaka-aineista

Koiranomistajalle mikään ei ole tärkeämpää kuin oman lemmikin hyvinvointi. Hyvä ravinto näkyy koirassa monella tavalla: turkki kiiltää, koiralla riittää energiaa ja ruoansulatus toimii. Kun kaupan hyllyltä ei saanut kotimaista kuivaruokaa laisinkaan, alettiin pohjanmaalaisessa Dagsmarkin kylässä valmistamaan sellaista itse. Tuloksena syntyi maistuvaa, kotimaisista raaka-aineista rakkaudella valmistettua kuivaruokaa, jonka ensimmäiset erät suorastaan vietiin käsistä.

Monelle suomalaiselle koiranomistajalle saattaa tulla yllätyksenä, ettei Suomessa ole valmistettu kotimaista kuivaruokaa yli vuosikymmeneen. Kotimainen ja ekologinen vaihtoehto, jonka raaka-aineet tunnetaan takuuvarmasti, on ollut kaivattu.

Ulkomailta pitkiä matkoja Suomeen rahdattuihin kuivaruokiin kyllästyneinä päätti Laura Strömberg yhdessä neljän yrittäjän kanssa perustaa Dagsmark Petfoodin kesällä 2016. Yrityksessä uskotaan, että koiran nappula on juuri niin hyvää kuin siinä käytetyt raaka-aineet ovat. Ravintorikas ruoka ylläpitää lemmikin terveyttä ja näkyy koiran hyvinvoinnissa monin tavoin.

– Lähdimme tekemään kuivaruokaa ensisijaisesti omille koirillemme. Ihmiset eivät ole tienneet, että Suomessa ei valmisteta kotimaista kuivamuonaa. Markkinoilla on paljon brändejä, jotka kalskahtavat kotimaisilta, mutta eivät sitä kuitenkaan ole, sanoo Dagsmark Petfoodin toimitusjohtaja ja perustaja Laura Strömberg.

Koiranruokamarkkinoilla globaalit jättiketjut hallitsevat vahvasti, mutta pienen suomalaisyrityksen rohkeus kannatti. Pienin askelin liikkeelle lähtenyt kuivaruokatuotanto otti nopeasti tuulta alleen. Ensimmäiset erät valmistettiin vanhalla, elintarviketeollisuudesta poistetulla juustonaksukoneella.

– Huomasimme nopeasti, että kaikki, mitä pystyttiin tuottamaan, vietiin käsistä, Strömberg kertoo.

”Iho, turkki ja vatsantoiminta kertovat, että ravinto on hyvää”

Tärkein palaute on tullut hännänheilutusten muodossa: kuivaruokaa on kehuttu erityisesti maistuvuudestaan. Moni koiranomistaja käyttää nappulaa myös palkitsemisnamina koulutuksessa.

Nykyisin kymmenisen henkilöä työllistävälle yritykselle onkin alusta alkaen ollut tärkeää tehdä kuivaruokaa, joka takuulla maistuu koirille.

Strömbergillä itsellään on neljä koiraa: kolme karkeakarvaista mäyräkoiranarttua sekä belgianpaimenkoira malinois -uros. Erityisesti uroskoira oli aiemmin heikko syömään, joten testierien maistuttua jopa nirsoudestaan tunnetulle koiralle, tajusi Strömberg, että nappulassa oli jotain todella hyvää.

– Koirien hyvinvoiva iho, turkki ja vatsantoiminta kertovat siitä, että ravinto on heille todella hyvää.

Ruoan maistuvuus onkin yksi ehdottomista Dagsmarkin valttikorteista. Kun kuivaruoka valmistetaan laadukkaista raaka-aineista, eikä valmista tuotetta varastoida ja kuljeteta pitkiä matkoja mantereiden välillä, eron huomaa myös maussa.

– Ruoan puhtaus ja lyhyt varastointiaika ovat aivan varmasti syitä hyvään makuun. Lisäksi meidän raaka-ainelista on hyvin lyhyt ja koirille maistuva. Ulkomailla valmistettu koiranruoka on varastoissa pahimmillaan kuukausia, kun meillä ketju tehtaalta kuluttajalle on hyvin lyhyt. Moni globaali yhtiö päätyy siksi kuorruttamaan kuivaruoan keinotekoisilla aromeilla, mutta meillä ei ole ollut siihen koskaan tarvetta, Strömberg sanoo.

Kotimaisuus on Dagsmark Petfoodin tärkein arvo, josta ei tingitä. Kuivanappuloiden raaka-aineet tulevat pääosin Pohjanmaalta – jokaisen kauranjyvän pystyy jäljittämään pellolle, josta se on kylvetty. Näin koiranomistaja tietää tarkalleen, mitä lemmikilleen syöttää.

– Kotimaisuus pitää sisällään monta asiaa: turvallisuuden, puhtauden ja jäljitettävyyden. Nämä erottavat meidät kilpailijoistamme. Olemme kaikki aidosti koiraihmisiä, jotka vain saivat muutkin innostumaan ideastaan, Strömberg kertoo.

Dagsmarkin koiranruoat eivät sisällä mitään ylimääräistä: säilöntä-, aromi, eivätkä väriaineita. Tuoteperheeseen kuuluvat Dagsmark Häme ja Dagsmark Savo ovat myös vehnättömiä ja soijattomia. Syksyllä kauppojen hyllyille saapuva Lappi on toivottu, täysin viljaton vaihtoehto. Lapin ohella uutuuksia ovat omat vaihtoehdot erityisesti pikkukoirille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja