Vaikuttaako kipu ja stressi verenpaineeseen? Lääkäri vastasi lukijoiden kysymyksiin!

Studio55.fi-ohjelmassa tällä viikolla vieraillut ylilääkäri, kardiologian erikoislääkäri Mikko Syvänne Suomen Sydänliitosta kertoi lähetyksessä korkean verenpaineen vaaroista. Hän vastasi myös katsojien kysymyksiin verkkovieraanamme – lue, miten!

Mitkä tekijät voivat vaikuttaa verenpaineeseen, miten verenpainelääkkeistä pääsee eroon ja onko suolan laadulla merkitystä – tällaiset kysymykset askarruttivat Studio55.fin katsojia.

Nostaako kipu verenpainetta?

Miten suuri merkitys stressillä on jo olevaan korkeaan verenpaineeseen?

T:piike

Stressi voi olla hyvinkin tärkeä pahentava tekijä, etenkin jos pohjalla on muutenkin taipumusta korkeaan verenpaineeseen.

Voiko korkea verenpaine aiheuttaa eteisvärinää?

T:5090 90

Kohonnut verenpaine on eteisvärinän keskeisiä taustatekijöitä. Kyse on pitkäaikaisesta vaikutuksesta, kun verenpaine on venyttänyt vasenta eteistä.

Nostaako sappikohtaus verenpainetta?

T:69 vuotias

Kyllä mikä tahansa kipu nostaa verenpainetta, enemmän niillä, joilla on muutenkin taipumusta korkeaan verenpaineeseen.

Vaikuttaako verenpaine ja kolesteroli kilpirauhasen vajaatoimintaan?

T:mummeli

Kilpirauhasen vajaatoiminta nostaa kolesteroliarvoja. Verenpaine ei vaikuta kilpirauhasen toimintaan.

Mikä on niin alhainen verenpaine, että pitää huolestua?

Mikä on alhainen verenpaine, josta pitää huollestua?

T:mummu maalta

Itsestään matala verenpaine on huolen aihe vain, jos siihen liittyy oireita (huimaus, pyörtyminen). Lääkkeillä verenpainetta ei ole syytä laskea liikaa, ainakaan alle tason yläpaine 110-120 mmHg, joskaan satunnaiset, oireettomat matalat arvot eivät ole haitaksi.

Kumpi on vaarallisempi: yläpaineen vai alapaineen poikkeaminen, ja mihin ne kumpikin vailuttavat?

T:reiska

Kumpikin on tärkeä. Nuorilla alapaineen kohoaminen on tavallisempaa, iäkkäillä yläpaineen.

Voisiko korkeahko yläpaine selittää toispuoleisen päänsäryn, lievän jomotuksen? Paine on keskiarvona mitattuna edelleen noin 145, vaikka päällä on lääkitys (Zanidip 10 mgvrk). Alapaine kyllä ok eli alle 80.

T:masa

Yleensä tuon asteinen verenpaine ei aiheuta oireita. Kuitenkin yläpaine on vähän yli tavoiterajan, joten tehostamista kannattaisi harkita.

Mistä johtuu, että verenpaine nousee yöllä, lukemiin 200100? Olo on niin huono, että herään siihen enkä saa nukuttua pitkään aikaan.

T:Katri

Yöverenpaine on hyvin tärkeä, ja ongelmaasi olisi syytä paneutua perusteellisesti. Uniapnea voi nostaa yöverenpainetta, joten sen tutkiminen on tärkeää.

Olen 38-vuotias nainen ja elän hektistä elämänvaihetta, minulla on muun muassa pieni lapsi. Verenpaineeni on usein 120 90 tai 13090 eli alapaine on usein lähellä 90. Mistä tämä kertoo? Minulla on ylipainoa noin 10 kilon verran. En käytä alkoholia juuri lainkaan ja tupakoin harvoin.

T:Äiti-74

Verenpainetta voi vielä seurata. Ylipainosta olisi hyvä saada ainakin osa pois. Vältä suolan käyttöä. Varo myös lakritsia, se voi nostaa verenpainetta vahvastikin.

Onko merisuola parempaa verenpaineelle?

Onko suolatyypillä merkitystä verenpaineelle? Esimerkiksi merisuolalla ja Pan-suolalla?

T:Paroni

Kaikki suola sisältää natriumkloridia, joista natrium on se haitallinen tekijä. Pan-suolassa natriumin on osin korvattu muilla suoloilla. Merisuola on puhdasta natriumkloridia.

Voiko kalsium kerääntyä suoniin?

Voiko pillereinä otettu kalsium (1000 mgvrk) kerääntyä verisuonten seinämiin ja nostaa verenpainetta sekä kolesteroliarvoja?

T:mummu67

Kalsiumlisäravinteisiin on alettu suhtautua aiempaa kriittisemmin. Useimmille maitotuotteiden käyttö riittää. Joskus on erityinen syy kalkkilisään, esimerkiksi osteoporoosi.

Voiko sykkeen nousu olla vaarallista?

Olen 64v nainen ja käytän verenpainelääkettä, kolestronini on rajoilla. Minua mietityttää sykkeen korkeus. Kuntoilen aktiivisesti, ja hiihtäessä syke helposti nousee 160. Onko se vaarallista ?

T:Äitiliini

Sykkeen nousu arvoon 160 min ripeässä liikunnassa on aivan normaalia.

Saanko verenpaineen kuriin painoa pudottamalla? Painoni 96 kg, pituus 191 cm ja paine 98134. Olen syönyt kymmenen vuotta verenpainelääkkeitä. Miten lääkkeestä pääsee eroon? Syön kolestrolilääkettäkin.

T:Lääkkeistä eroon

Ylipainoa ei ole korvin paljoa, joten tuskin lääkkeistä pääsee kokonaan laihduttamalla eroon. Pyrkimys normaalipainoon kyllä helpottaa aina hoitoa ja on siis hoidon oleellinen osa.

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com


Klikkaa kuvaa ja katso video – mitä Mikko Syvänne kertoi verenpaineesta lähetyksessä?

Lue myös:

    Uusimmat