Mainos

Vaikea isyystaistelu teki isästä teräsmiehen – "Olen mennyt ihan äärirajoillani"

1. huhtikuuta 2009 Mikael Jämsänen piti viimeisen kerran tytärtään sylissä. "Teen kaikkeni sinun puolestasi", hän lupasi vauvalle.

Tästä lupauksesta alkoi taistelu, joka on vienyt Jämsäsen niin eduskuntaan, julkisuuteen kuin tunteidensa äärirajoille.

Lainsuojaton isä MTV3-kanavalla sunnuntaina kello 16.25

Dokumentin käsikirjoittaja Ripsa Koskinen-Papunen ja kuvaaja Esa Kurkikangas seurasivat Mikael Jämsäsen kahdella rintamalla käymää isyystaistelua peräti kuuden vuoden ajan. 

Dokumentti on tositarina entisen liigakiekkoilijan Mikael Jämsäsen pitkästä ja monimutkaisesta isyystaistelusta. Se kertoo Mikaelin näkökulmasta, miten lapsen menettäminen muuttaa isän koko elämän. 

Dokumentin on leikannut editoija Sari Paananen

Joka päivä Suomessa jää kaksi lasta ilman isää sen vuoksi, että äidillä on oikeus isyyden selvittämisen estämiseen. 

Jämsänen sai vuonna 2009 lapsen naisen kanssa, joka oli vielä virallisesti naimisissa toisen miehen kanssa. He muuttivat yhteen ja elivät yhdessä koko raskausajan. Hän oli mukana synnytyksessä, ja ensimmäisten kuukausien aikana hän hoiti vauvaa ja loi häneen läheisen suhteen.

Tyttären elämän alkumetreillä Jämsäsen ja lapsen äidin suhde päättyi yllättäen ja äiti palasi aviomiehensä luokse.

Jämsänen ei saanut enää tavata tytärtään eikä hänellä ole lain mukaan mitään oikeutta lapseensa. Aviomies on lapsen isä, ellei äiti tai aviomies itse sitä kumoa.

Lapsen menetyksestä tuli Jämsäsen suurin voimavara. Hän tiesi, minkä vuoksi kannattaa taistella, eikä usko omaan asiaan loppunut missään vaiheessa.

Ei, vaikka omistautuminen lasten ja isien oikeuksien parantamiseen vaati omaisuuden myymistä ja jopa päiviä, jolloin rahaa ei ollut edes ruokaan. 

– Henkisesti olen mennyt ihan äärirajoilla. Urheilu on ollut iso osa elämääni aina ja siitä olen ammentanut inspiraatiota ja innostusta. Se ennaltaehkäisee masennusta ja yksinäisyyttä ja antaa energiaa elämään ja päivään.

Mikael harrastaa triathlonia niin tosissaan, että harjoittelee 25 tuntia viikossa. Tavoitteena hänellä on osallistua Iromanin MM-kilpailuihin Havaijilla ensi vuonna. 

Lainsuojaton isä Mikael Jämsänen ironman dokumentti 2

Jämsäsen voidaan sanoa potkaisseen isyyslain muuttumisen käyntiin – hänen sinnikkyytensä ansiosta laki on muuttumassa vuodenvaihteessa.

– Se on kaikkien lasten oikeuksien edistämisen puolesta. Olen äärettömän kiitollinen, että siinä parannetaan tasavertaista vanhemmuutta ja tuetaan molempia vanhempia. 

Lainmuutos ei toisaalta ehdi auttaa Jämsästä itseään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.