Vähärasvainen dieetti ei kannatakaan – vaihda se tähän ruokavalioon

Välimeren ruokavalio on tutkijoiden mukaan vähärasvaista ruokavaliota parempi valinta, jos haluaa ehkäistä sydänsairauksia.

Välimeren ruokavalio ehkäisee sydänsairauksia paremmin kuin vähärasvainen ruokavalio, paljastaa American Journal of Medicine -lehdessä julkaistu, vuosina 1957–2013 tehtyjä tutkimuksia tarkastellut selvitys.

Selvityksen mukaan sydänsairauksia ehkäistääkseen kannattaa ennemmin keskittyä syömään enemmän vihanneksia, kalaa ja pähkinöitä kuin vähentämään ruokavalion sisältämää rasvaa.

Tutkimuksia tarkasteltuaan tutkijat tulivat siihen tulokseen, että erityisesti Välimeren ruokavalio on paras vaihtoehto ehkäisemään sydänsairauksia, vaikka vähärasvainen ruokavalio alentaisikin enemmän kolesterolitasoja.

Välimeren ruokavalio sisältää perinteisesti vain vähän eläinrasvoja sekä tyydyttyneitä rasvoja, mutta runsaasti esimerkiksi oliiviöljystä ja pähkinöistä löytyviä terveellisiä, kertatyydyttymättömiä rasvoja. Lisäksi Välimeren ruokavalio sisältää paljon hedelmiä, vihanneksia ja kalaa.

Tulokset vahvistavat viime vuonna New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen tuloksia. Tässä tutkimuksessa ihmiset sitoutuivat viideksi vuodeksi syömään joko Välimeren ruokavalion mukaan tai vähärasvaisen ruokavalion mukaan. Välimeren ruokavalio vähensi 30 prosentilla riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin verrattuna vähärasvaiseen ruokavalioon.

Viime vuonna tehtiin myös toinen kattava tutkimus, jonka mukaan Välimeren ruokavaliota noudattavat naiset elävät noin 40 prosenttia muita todennäköisemmin yli 70-vuotiaiksi ilman suurempia terveysongelmia.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat